‘Hoofddoekenverbod maakt moslimmeisjes ongelukkig’

2183

Welke invloed heeft het hoofddoekenverbod op moslima’s? Kawtar Bakir, zocht het uit in een scriptie die genomineerd werd voor de Klasseprijs.

Zij schrijft: “Uit de ontwikkelingspsychologie weten we dat identiteit niet uit de lucht komt gevallen. Persoonlijkheid ontstaat vanuit biologische, sociale en historische factoren.

Het hoofddoekenverbod zit helemaal verweven in deze factoren. Je kan dus verwachten dat het impact zal hebben op de identiteit van moslimmeisjes. Zo weten we dat een ernstig ongeval, onverwacht overlijden of diep trauma bepalend kan zijn voor het verdere leven.

Moslimmeisjes plaatsen het gedwongen afdoen van de hoofddoek in deze groep van ervaringen. “Ik ging altijd huilen toen ik moest aanhoren dat ik mijn ‘doek’ af moest. Mijn middelbaar ‘schooltrauma’, zo noem ik dat nog altijd.” Bijna elke bevraagde moslima voelt zich onzeker wanneer zij aan de schoolpoorten haar hoofddoek afdoet. “Ik voel me bekeken. Ik schaam me wanneer ik de school binnenkom en de school verlaat.”

Meer dan de helft van de leerlingen ervaart het afdoen van de hoofddoek als een vernedering. Je elke ochtend vernederd voelen, is een heftige emotie die impact heeft op je identiteitsontwikkeling.”

Lees het volledige artikel op: Sociaal.net

Team al-Yaqeen