Hoogleraar Thijl Sunnier: “Rammelende reportages van NRC en Nieuwsuur”

9487

Thijl Sunier, Hoogleraar islam in Europa aan de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft een pittig artikel geschreven over de uitzending van Nieuwsuur en NRC over de buitenlandse financiering van moskeeën en vermeende invloed die daarmee gepaard zou gaan. De suggestiviteit van de uitzending wordt hiermee wederom blootgesteld. Zo is er niets mis met buitenlandse financieringen, deze zijn wettelijk ook toegestaan, en het gebeurt al sinds jaar en dag. En niet alleen bij moskeeën, maar ook politieke partijen genieten buitenlandse financiering die veelal wél gepaard gaan met beïnvloeding.

Het geld dat aan moskeeën gedoneerd wordt, wordt in de vorm van Zakaat afgedragen: het verplichte deel aan aalmoes wat vermogende moslims religieus gezien moeten afstaan. Daar is geen wens van invloed bij. Alleen de wens van de donateurs om hun religieuze plicht te vervullen.

Maar de kijker wordt door Nieuwsuur eerst op wantrouwen gestuurd. Alle beelden daarna worden aan dat wantrouwen gekoppeld, en zo is de beeldvorming van de kijker geheel beïnvloed op de manier zoals Nieuwsuur dat beoogde met het item. We attenderen iedereen, en met name de moslims, op om niet in de valstrikken van dit soort mediaberichtgevingen te trappen.

Hier vind je het hele artikel van Thijl Sunnier.

Team al-Yaqeen
23 mei 2018