“Ik schaam me als christen kapot voor de SGP”

7815

Een reactie van christelijke schrijver en spreker Alain Verheij op het manifest van de SGP.

Oh, lieve mensen, ik schaam me helemaal kapot. Kees van der Staaij heeft in december een primeurtje aan de Evangelische Omroep beloofd. Een manifest tegen de islam, wat leuk zeg! De Tafel van Tijs zegde gratis zendtijd toe en wachtte geduldig tot het moment daar was om het xenofobe vod de wereld in te braken.

Guilt by association

Ik schaam me kapot, ook al weet ik natuurlijk ook wel dat elke religie honderd gezichten heeft. Dat ik me als christen niet hoef te verantwoorden voor de wetsvoorstellen van medegelovigen als Kees van der Staaij. Of Mike Pence. Noch voor de evangelische redactie die zich opwerpt als schoothondje, dat kwijlend keft op het commando van de christenpolitici. Guilt by association is toch nonsens. Kijk liever naar m’n eigen theologische publicaties.

’s Ochtends was ik er weer ingetrapt hoor, in die aardige Van der Staaij. Een sympathieke man die aan de Volkskrant vertelt over zijn biertje bij de nasi. ’s Avonds voor de beeldbuis begreep ik dat beeld pas echt, want wat de man opboerde was niet veel anders dan de racistische dronkenmanspraat van die ene oom, die altijd net iets te lang bleef hangen op een familieverjaardag.

Oorlog

De SGP was fout in de oorlog. Daar val ik misschien een beetje met de deur in huis, maar dat doet het manifest ook: het waarschuwt namelijk al binnen vijf zinnen voor het ‘giftig antisemitisme’ van de islam. De partij is in een paar decennia blijkbaar wonderbaarlijk genezen van haar eigen antisemitisme. De grote oprichter gaf Joodse schoolkindjes aan bij de Duitsers, weigerde verzet tegen de nazi’s en verkondigde dat het Joodse volk onder Gods oordeel stond vanwege het kruisigen van Jezus…

Daar zou ik me kapot voor schamen als ik Kees was, ook al weet ik natuurlijk ook wel dat de tijden veranderen. Dat Kees van der Staaij zich niet hoeft te verantwoorden voor de stuitende passiviteit van zijn voorganger dominee Kersten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Guilt by association is toch nonsens. Kijk liever naar Kees z’n eigen beleid.

Toen Kees zelf lid werd van de partij vochten de staatkundig gereformeerden fel voor het handhaven van een processieverbod. Een pijnlijk geval van katholiekje pesten dat tot in de jaren ’80 duurde. Dat zijn wij vergeten, maar gelukkig herinnerde Anton de Wit ons er gisteravond live aan. De katholieke journalist zat als panellid bij de Tafel van Tijs en herkende veel van de anti-islamretoriek nog uit de anti-roomse tijd van de altijd gezellige SGP.

Foute timing

Dit een-tweetje tussen SGP en EO werd al in december voorbereid. Toch kiezen ze ervoor om het uitgerekend op 31 januari 2017 aan de mensheid te tonen. Het manifest van ‘minder moslims’, het manifest van ‘PVV-stemmers, kom naar ons’, het manifest van ‘All animals are equal, but Christian animals are more equal than Muslims’. Uitgerekend in de dagen na een aanslag op een moskee in Canada en een totale chaos op Amerikaanse vliegvelden na de waanzin van Trump, die moslims wereldwijd het gevoel gaf dat ze ongewenst waren.

Ik had me kapot geschaamd, en DENK-voorman Tunahan Kuzu zei dan ook terecht tegen zijn tafelgenoot: “‘Ik vind het opvallend dat de SGP op dit moment met een manifest komt over de islam. De timing is bijzonder ongelukkig. Dan maakt het toch nog wel uit als je politieke partij komt met een manifest waarin je zegt dat niet alle religies gelijkwaardig zijn”.

De reactie van Kees van der Staaij: “We moeten ook wel eerlijk zijn: er is altijd wel wat, wat hier aan de hand is”. Wat dat ook moge betekenen! De SGP mag niet de schuld krijgen van de daden van Trump of de Quebec-schutter. Guilt by association is toch nonsens. Kijk liever naar de SGP van nu.

Die SGP droomt in de derde zin van haar manifest al hardop over ‘de poorten van Wenen’. Dat is een kunstmatige verwijzing naar de grens tussen de twee machtsblokken in de 16e en 17e eeuw: Christelijk Europa en de Islamitische Ottomanen. Het is de tweedeling die IS graag ziet, die Anders Breivik graag ziet en die de Trumps, Wilders én Van der Staaijs van deze wereld vrolijk overnemen. De kwalijke utopie van een moslimvrij Europa – en een christenvrij Midden-Oosten. Waar ‘we’ de joden ‘laten’ in dit narratief is nog niet helemaal duidelijk, maar ik houd mijn hart vast. “Het lijkt wel of we in een kruisvaardersretoriek zitten”, zegt Kuzu over de eerste alinea van het SGP-manifest. Hij heeft gelijk.

Rookgordijn

Natuurlijk is ieder mens gelijk geschapen en moet iedere burger zich veilig voelen. Zo begon van der Staaij zijn betoog ook (slim!) aan De Tafel van Tijs. Het enige probleem is dat ik het niet langer geloof. Wat betekenen vrijheid, gelijkheid en de rechtstaat nog voor de SGP als we het volgende beseffen?

Na een politiek-correct rookgordijn waarin afstand wordt genomen van populisme en van discriminatie, wordt letterlijk gezegd dat islamitische uitingen in de publieke ruimte ingeperkt moeten worden, want er is al ‘genoeg islam in het Midden-Oosten, dat hoeven we in het Westen niet nog eens dunnetjes over te doen’. Dat combineert niet met vrijheid van godsdienst (een grondrecht), noch met de gelijke behandeling van mensen (die van der Staaij wel gretig toezegt tegen Tijs). Het is het een of het ander: vrijheid van godsdienst óf minder-islam-manifesten.

Van der Staaij is bang voor moslims die de rechtstaat aantasten. Naast hem zit een Turks-Nederlandse moslim die hem op de Nederlandse grondwet moet wijzen.

Van der Staaij is bang voor de sharia die de rechtstaat bedreigt. Er is geen enkele sharia-promotor met een zetel in de Tweede Kamer. Zelf leidt Kees wel een theocratische partij (‘God regeert’) met drie zetels.

Als dat 150 zetels zouden zijn en de SGP haar zin kreeg in Nederland, had je geen sharia meer nodig. Die enge wetten regelen we zelf wel.

‘God heeft de overheid het zwaard in handen gegeven om te weren en uit te roeien alle afgoderij en valse godsdienst’ Een tekst uit de sharia? Nee, een tekst uit de Nederlandse geloofsbelijdenis die de SGP nog altijd onderschrijft. Niets vrijheid van godsdienst. Alle anti-roomse, antisemitische en anti-islamitische uitingen zijn geen toeval, maar partijbeginselen.

Alles wordt afgeschaft. Andersgelovigen, andere culturen, het homohuwelijk (over gelijkheid gesproken), vrouwenrechten (behalve het aanrecht, etc etc) en alle medisch-ethische ontwikkelingen van na Johannes Calvijn.

Zei ik dat alles zou worden afgeschaft? Alles – behalve de doodstraf, natuurlijk. Die moet heringevoerd.

Harteloos

Een harteloos uitsluitend, harteloos getimed, harteloos discriminerend manifest. Ik schaam me kapot, mensen. Voor de islamitische lezers hier, voor de moslims die nietsvermoedend langs de EO zapten: mijn excuses.

Ik weet het, ik kan er niets aan doen en guilt by association is nonsens. Maar door fout-rechts, waar we nu de SGP definitief toe moeten rekenen, wordt het steeds gedaan.

De hele islam wordt rücksichtlos geassocieerd met splintergroepjes extremisten of veroverende wereldrijken uit 1600.

Ik weet zeker dat ik lang niet de enige christen hier ben die zegt: met dit soort polder-sharia-jihadi’s wil ik NIET geassocieerd worden.

Bron: Nieuwwij.nl

Team al-Yaqeen
2 februari 2017