Imam: Schakel moskee vaker in tegen radicalisering

5064

De overheid zou veel meer gebruik moeten maken van de expertise die imams en islamitische geestelijken hebben om radicalisering tegen te gaan. Dat zeggen vertegenwoordigers van stichting as-Soennah in het Reformatorisch Dagblad. De bijbehorende stichting en moskee vormen een spil in de salafistische (orthodoxe) groepen in Nederland.

Bestuursvoorzitter van de stichting, Abdelhamid Taheri geeft aan dat de overheid met de handen in het haar zit als het gaat om de aanpak van radicaliserende moslimjongeren. „Ik spreek met veel mensen, variërend van de burgemeester tot de wijkagent, maar ze zitten niet op één lijn. Ik heb het idee dat de overheid het ook niet allemaal weet.”

Juist in Den Haag is de aanpak van radicalisering een gevoelig thema. Vanuit de hofstad zijn verschillende jongeren afgereisd naar Syrië en Irak, om daar gewapend te strijden. Verschillende gemeenten zijn gestart met zogeheten deradicaliseringsprogramma’s, maar over de effecten daarvan lopen de meningen uiteen. Zo zouden er nauwelijks voorbeelden zijn van jongeren die hierdoor afstand hebben genomen van hun radicale denkbeelden.

Taheri is daar geenszins verbaasd over. De jongeren worden volgens de voorzitter in zulke programma’s niet met de juiste mensen in contact gebracht. „De overheid is daar huiverig voor vanwege de scheiding van kerk en staat. Maar één ding is zeker: dit probleem krijg je niet opgelost als je het niet van binnenuit aanpakt.”

Ook de imam van stichting as-Soennah, Sheikh dr. Rachid Nafi, denkt dat de overheid bij de verkeerde personen aanklopt. „Als ze iemand hebben die moslim is, is het vaak al goed. Maar je moet personen hebben die over de juiste religieuze kennis beschikken, anders nemen die jongeren je helemaal niet serieus.”

De Haagse geestelijken geven aan bereid te zijn kinderen uit zogeheten jihadgezinnen te begeleiden. „Wij zijn bereid die kinderen les te geven, gratis en voor niks. Want wij weten van binnenuit wat Islamitische Staat daad­werkelijk inhoudt.”

Het pleidooi vanuit stichting As-Soennah sluit aan bij het standpunt van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb die er deze week voor pleit om de oplossing voor radicalisering in de islamitische gemeenschap zelf te zoeken. Volgens hem lossen banen de radicaliseringsproblematiek niet op. Maar is het een betere religieuze opvoeding die nodig is in de moslim­gemeenschap.

Bron: Refdag.nl

Team al-Yaqeen
18 februari 2015