Imam Youssef werd onterecht als extremist gezien

15926

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaat alle gegevens verwijderen die men over imam Youssef Arkhouch heeft verzameld en zal geen informatie over hem verspreiden. Na 2,5 jaar juridische strijd trekt de NCTV aan het kortste eind en gaat daarmee diep door het stof.

Dit blijkt uit een schikking van de NCTV met Arkhouch (35). Arkhouch werkte in 2018 als imam in Arnhem toen de NCTV informatie verspreidde dat hij potentieel gevaarlijk en extremistisch zou zijn. Arkhouch verloor zijn baan. De imam en zijn advocaat procederen sinds 2019 om het NCTV-dossier in te zien én te laten wissen.

Bijzonder

Eerder moest burgemeester Marcouch van Arnhem zijn uitspraken over Arkhouch rectificeren. Echter wilde de NCTV geen dossier tonen en ook niets wissen. De dienst schermde hierbij met het belang van nationale veiligheid. Vlak voor aanvang van twee nieuwe rechtszaken heeft de NCTV alsnog toegegeven.

Het dossier zal worden vernietigd nadat het door de voormalig imam is ingezien. ,,Dit is wel heel bijzonder”, aldus Frederik Zuiderveen Borgesius, professor ICT en Recht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij vindt het verontrustend hoe moeilijk Arkhouch zijn recht heeft kunnen halen. ,,Als je door de politie ergens van verdacht wordt heb je allerlei rechten. Bij de NCTV ben je officieel geen verdachte, maar sta je kennelijk wél zo te boek.”

Dat de NCTV nu toch overstag gaat en een schikking treft, doet volgens de professor ‘vermoeden dat de NCTV de persoonsgegevens al veel eerder had kunnen verwijderen’. De professor wijst erop dat schikkingen niet openbaar gemaakt hoeven te worden, in tegenstelling tot gerechtelijke uitspraken.

Meer inzageverzoeken

Desgevraagd weigert de NCTV te vertellen hoeveel schikkingen er door de dienst zijn getroffen met personen die onterecht bespioneerd zijn en die hun gegevens verwijderd willen zien. Wel laat de NCTV weten dat er ‘meer inzageverzoeken zijn binnengekomen dan eerder’ van burgers die hun dossier willen inzien.

Eerder dit jaar richtte het advocatenkantoor waar Arkhouch’ advocaat Bisar Çiçek werkt, Schouten Legal in Breda een meldpunt voor NCTV-gedupeerden op. Tot nu toe hebben zich hier vijf mensen gemeld. Geen van hen durfde een rechtsgang aan. Çiçek:  ,,Het kost tijd en geld. Dat schrikt af.”

Eerder dit jaar kwam de NCTV in opspraak toen dagblad NRC onthulde dat de dienst burgers online volgt. Dit mag niet volgens de wet. De behandeling van een fel bekritiseerd wetsvoorstel om deze werkwijze van de NCTV te legitimeren, is woensdagmiddag door de vaste Kamercommissie van Justitie en Veiligheid stilgelegd.

Bron: Ad.nl

 Team al-Yaqeen