Islamitisch basisonderwijs groeit uit jasje!

3520

Hoewel vaak bekritiseerd, groeit het Islamitisch basisonderwijs in Nederland uit zijn jasje. Het aantal leerlingen is de laatste 5 jaar met ruim 22% toegenomen.

Het totale aantal basisschoolleerlingen in Nederland loopt in feite terug, maar een groeiende groep kinderen gaat naar moslimscholen. In 2010 zaten ongeveer 9.000 kinderen op een Islamitische basisschool, vorig jaar groeide het aantal naar bijna 11.000.

“Door het huidige klimaat in Nederland zoeken moslims elkaar steeds meer op,'' zegt Abdelsadek Maas, directeur van een snel groeiende islamitische basisschool in Den Haag. ,,Als je een hoofddoek draagt, word je met de nek aangekeken. Op een islamitische school kunnen de kinderen zichzelf zijn.”

Ouders zien graag dat de kinderen hun religieuze identiteit in de basis meekrijgen, zegt directeur Yusuf Altuntas van de ISBO, een overkoepelende stichting voor islamitische schoolbesturen. Moslimouders kozen voorheen vaker voor een openbare basisschool. Nu prefereren zij Islamitisch onderwijs.

De afgelopen jaren was er veel kritiek op moslimscholen vanwege tegenvallende cito-resultaten. Maar de Onderwijsinspectie ziet de kwaliteit van het onderwijs vooruitgaan. Nederland telt nu 49 Islamitische basisscholen.

Bron: AD.nl

Team al-Yaqeen
29 mei 2015