Islamitische basisscholen groeien hard

3098

Islamitische basisscholen groeien hard. Inmiddels tellen de acht scholen in het land bijna 3000 basisscholieren.

De populariteit van islamitisch onderwijs is al een paar jaar erg opvallend. Echter zet de trend onverminderd door. As Siddieq noteerde afgelopen jaren een groei van 50 leerlingen ten op zichte van het schooljaar ervoor. Dat blijkt uit de leerlingenaantallen die het Amsterdamse gemeentelijke bureau voor statistiek verzamelde.

Waar andere scholen in de stad strijden tegen krimp, hebben islamitische scholen een sterk aanzuigende werking. Volgens Yusuf Altuntas, directeur van de landelijke organisatie van islamitische schoolbesturen (Isbo), zijn er ten eerste gewoon veel moslims in de stad, maar is er in een polariserende samenleving ook een behoefte van ouders om hun kinderen naar scholen te sturen waar ze zich mee kunnen identificeren.

“Een plek waar ze niet hoeven uitleggen dat ze een hoofddoek dragen of vrij willen zijn met islamitische feestdagen.” Bovendien staat het islamitisch onderwijs steeds beter bekend.

Waar acht jaar geleden nog veel te doen was om onder meer de As Siddieq-scholen in de stad, kennen islamitische scholen in het hele land steeds betere rapportcijfers. Citoscores gaan omhoog en de inspectie heeft geen islamitische scholen in de stad meer onder toezicht.

Taalachterstand

De positieve berichten over de scholen creëren een aanzuigende werking, zo constateert Altuntas. “Net als dat een paar jaar geleden de reputatie van islamitisch onderwijs slecht was en er daardoor minder kinderen naartoe gingen, zien we nu een omgekeerd effect.”

Islamitische scholen zouden de doelgroep ook vaak beter kennen dan openbare of christelijke scholen, aldus Altuntas. “Islamitische basisscholen zijn goed ingericht op kinderen die een taalachterstand hebben.”

Bron: Parool.nl

Team al-Yaqeen
24 februari 2017