Islamitische basisschool Zoetermeer dichterbij

3126

Onderwijsminister Arie Slob (CU) had eerder bepaald dat de Islamitische basisschool Yunus Emre in Zoetermeer in het plan van scholen opgenomen moest worden. Dit na weigering van de gemeenteraad van Zoetermeer. Tegen dit besluit van de minister ging de gemeente Zoetermeer in beroep bij de Raad van State. Echter heeft deze het beroep woensdag ongegrond verklaard.

Hiermee komt de basisschool voor bekostiging in aanmerking en is de vestiging van een islamitische basisschool een stap dichterbij. Voor basisschooldirecteur Abdelsadek Maas ‘kan deze dag niet meer stuk’.

‘We hadden wel verwacht dat we zouden winnen’, aldus Maas over de uitspraak. ‘Het was de gemeente Zoetermeer tegen de minister. Het is voor een gemeente dan heel lastig om haar gelijk te halen.’ Gefeliciteerd is de directeur van Yunus Emre ook al. ‘Door onder andere leraren die in Zoetermeer wonen’, vertelt hij. Basisschool Yunus Emre heeft op dit moment vier locaties in Den Haag.

Bekostiging pas na goedkeuring minister

Om een bijzondere school te starten moet het bestuur aantonen dat deze op voldoende leerlingen kan rekenen. Yunus Emre zegt dat er in Zoetermeer net zoveel belangstelling zal zijn als voor een islamitische school in Maastricht. Zoetermeer zag dit anders. De Raad van State stelt de gemeente nu dus in het ongelijk.

De Raad van State stelt, net als de minister, dat de twee gemeenten vergelijkbaar zijn wat betreft de belangstelling voor islamitisch onderwijs. Minister Slob is zelfs van mening dat Zoetermeer een beter vestigingsklimaat heeft dan Maastricht. Zo is het aantal inwoners in beide gemeenten met een Turkse of Marokkaanse achtergrond nagenoeg gelijk, maar kent Zoetermeer een groter aantal inwoners met een herkomst uit een ander islamitisch land.

Ook heeft Zoetermeer meer kinderen in de basisschoolleeftijd dan in Maastricht. Kortom, volgens de Raad van State heeft: ‘de Yunus Emre-basisschool aannemelijk gemaakt dat voor haar nieuwe vestiging in Zoetermeer aan de stichtingsnorm kan worden voldaan.’

School moet er 1 augustus 2020 zijn

Maas weet wat hij de komende jaren moet doen. ‘We willen op 1 augustus 2020 open’, zo geeft hij aan. ‘De locatie die we eerst wilden hebben, is inmiddels gesloopt door de gemeente. We gaan nu in goed overleg op zoek naar een andere plek voor de school. Maar eerst moet het nieuwe gemeentelijke schoolplan worden opgesteld en goedgekeurd.’ De gemeente Zoetermeer wilde nog niet reageren.

Lees het bericht op: Omroepwest.nl

Team al-Yaqeen
15 november 2018