Islamitische organisatie verbolgen over stoppen samenwerking

6362

Eerder hebben moslimpartijen in de Haagse gemeenteraad hun verontwaardiging geuit over het stopzetten van de samenwerking met de As-Soennah moskee tijdens Oud en Nieuw. Nu heeft ook de Federatie Islamitische Organisatie Den Haag (FIO) verbolgen gereageerd.

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag wil individuele vrijwilligers in de toekomst werven om de Schilderswijk en Transvaal rustig te houden.

‘Het inzetten van vrijwilligers via de As Soennah-moskee tijdens de jaarwisseling is tot nu toe erg goed en waardevol gebleken om de rust in de Schilderswijk te bewaren. Een samenwerking die de afgelopen jaren altijd naar volle tevredenheid is verlopen met zowel de gemeente als politie’, aldus de organisatie.

‘De FIO is dan ook erg verbaasd dat de burgemeester aangeeft dat Den Haag zich voortaan gaat richten op het werven van individuele vrijwilligers, omdat zij beter gemotiveerd zouden zijn. Het stadsbestuur vindt derhalve dat de vrijwilligers en hun inzet de afgelopen jaren niet goed genoeg gemotiveerd waren.’

Niet iedereen was voor samenwerking

Acht jaar lang gingen vrijwilligers van de As Soennah-moskee met Oud en Nieuw in de Schilderswijk en Transvaal de straat op om de buurt rustig te houden. Echter was niet een ieder even blij met de samenwerking tussen de moskee en de gemeente. Zo waren partijen als de PVV, de VVD, het CDA en de ChristenUnie/SGP hier faliekant tegen, omdat de salafistische moskee omstreden zou zijn.

De vorige burgemeester Jozias van Aartsen verdedigde de samenwerking omdat de vrijwilligers volgens hem hun ‘burgerplicht’ doen. De huidige burgemeester Krikke maakt nu een einde aan die samenwerking. Niet alleen met de As Soennah-moskee maar met alle organisaties. Volgens haar heeft het stopzetten daarom ook niets te maken met de omstreden achtergrond van de moskee.

Politie en gemeente houden regie bij nieuw wervingssysteem

‘Het gaat om een ander systeem van het werven van vrijwilligers. Alle andere discussies hierover zijn wat mij betreft niet aan de orde’, zo verduidelijkte ze eerder. Bij het nieuwe verwervingssysteem worden niet meer via organisaties vrijwilligers ‘gestrikt’, maar houden de gemeente en de politie de regie. Volgens Krikke levert dit meer en beter gemotiveerde vrijwilligers op.

De FIO hoopt een eventueel onderzoek of rapport onder ogen te krijgen waaruit blijkt dat dit nieuwe wervingssysteem goed zou werken. ‘Anders riekt dit naar sterk naar de oren laten hangen naar polariserende rechtse politieke partijen. Het staat het stadsbestuur natuurlijk vrij om te bepalen hoe en met wie zij haar samenwerking vorm wil geven. De FIO vindt echter dat deze beslissing de inrichting van een inclusieve samenleving – op basis van vertrouwen en respect – onnodig onder druk zet en ondermijnt.’

Lees het bericht op: Omroepwest.nl

Team al-Yaqeen
4 oktober 2018