Kamermeerderheid voor boerkaverbod

3283

Na jaren soebatten over een boerkaverbod, komt het er nu echt van. De Tweede Kamer debatteert woensdag 23 november 2016 over een verbod op gezichtsbedekkende kleding in de trein, het ziekenhuis en op school. Een meerderheid van de Kamer is voorstander van dit verbod.

Elf jaar geleden nam de Tweede Kamer al een motie van Geert Wilders aan, waarin het kabinet werd verzocht ‘het openbaar gebruik van de boerka’ te verbieden. Het huidige wetsvoorstel gaat echter niet zo ver. Op straat zijn boerka’s ook met dit verbod nog gewoon toegestaan.

Maar op plekken waar het volgens het kabinet essentieel is om elkaar te zien voor de veiligheid en dienstverlening, wordt het verboden om het gezicht te bedekken. Het gaat om onderwijs- en zorginstellingen, het OV en overheidsgebouwen. Wie op deze plekken toch nog het gezicht versluiert, kan van de politie een boete krijgen van maximaal €410.

Eerste Kamer

Wanneer het verbod precies ingaat is nog onduidelijk. Ook de Eerste Kamer moet de wet nog behandelen. Overigens geldt het verbod niet alleen voor islamitische gezichtssluiers. Het geldt ook voor bivakmutsen en maskers. Carnavalsvierders of werknemers met beschermende kappen hoeven niet te vrezen voor een boete. Ook bewoners van een zorginstelling mogen in hun eigen verblijven het gezicht bedekken.

Bron: AD.nl

Team al-Yaqeen
22 november 2016