Katholieke school verbiedt lange rokken

3260

Ursulinen Mechelen heeft leerlingen verboden lange rokken of jurken te dragen. Dat blijkt uit een noodkreet van een moslimleerlinge aan interculturele beweging Kif Kif.

"Ik ben moe, ik ben het beu om altijd te vechten, ik wil niet dat ze een deel van mijn identiteit zomaar afnemen". Met die boodschap belde een leerlinge van Ursulinen Mechelen naar Kif Kif.

Sinds enkele weken wordt er zeer streng toegezien op de kledingkeuzes van de leerlingen. Meisjes met een lange rok of jurk worden bij de poort tegengehouden en verplicht deze op te rollen en een sjaal rond de heupen te binden. Wie weigert, wordt genadeloos naar huis gestuurd. Wie op lange termijn niet gehoorzaamt, wordt met sancties bedreigd.

Ursulinen Mechelen is een katholieke school, maar kent een flink aantal moslimleerlingen. Meisjes die tot de schoolpoort een hoofddoek dragen maar zonder hoofddoek in de schoolbanken zitten. Het hoofddoekenverbod is inmiddels niets nieuws meer in Vlaanderen. Maar sinds kort zorgt Ursulinen voor een aanvulling door ook lange jurken en rokken te verbieden. Zogenaamd in het teken van de veiligheid, terwijl piercings en hoge hakken wel zijn toegestaan.

Nadat veel leerlingen protesteerden, het argument van veiligheid weerlegden en massaal in lange rokken naar school toe kwamen, kwam de directie met een nieuw argument: "Elke vorm van religieuze uiting is verboden." Naast een modetrend blijkt lange kleding dus ook een religieuze statement.

Ursulinen reageert tot op heden slechts met een persbericht, waarin het bestuur spreekt van "onjuiste informatie", waarbij de school "in een verkeerd daglicht wordt geplaatst".

Bron: HLN.be

Team al-Yaqeen
 
7 april 2015