Klopjacht op moslims in Frankrijk

2906

De mensenrechtenorganisaties 'Human Rights Watch' en 'Amnesty International' waarschuwen vandaag voor schendingen van mensenrechten als gevolg van de noodtoestand in Frankrijk. Volgens de organisaties misbruikt de politie haar nieuwe bevoegdheden steeds meer.

Er zouden meer dan 3.200 invallen bij moslims zijn gedaan en tussen de 350 en 400 moslims zouden onder huisarrest zijn geplaatst.

"Frankrijk is verantwoordelijk voor publieke veiligheid, maar de politie gebruikt zijn nieuwe bevoegdheden op een discriminerende en onrechtvaardige manier", zegt Human Rights Watch. "Dit misbruik heeft families getraumatiseerd, reputaties bezoedeld en moslims zich tweederangsburgers laten voelen."

Amnesty International sprak met 60 mensen die te maken hebben gehad met hardhandig optreden door de Franse politie. Veel van hen mogen 's avonds niet de deur uit en moeten zich meerdere keren per dag melden bij de politie.

Aanslagen

Na de aanslagen in november in Parijs kondigde de Franse president, François Hollande, de noodtoestand af. Daardoor is het voor de autoriteiten makkelijker om mensen onder huisarrest te plaatsen en om huiszoekingen te doen zonder gerechtelijk bevel.

De noodtoestand geldt tot 26 februari, maar men is van plan om die periode met drie maanden te verlengen. De mensenrechtenorganisaties zijn hier fel tegen.

Bron: NU.nl

Team al-Yaqeen
4 februari 2016