Kuzu weigert hand Israëlische premier

2824

Kamerlid Tunahan Kuzu heeft geweigerd de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de hand te schudden. Netanyahu is vandaag in Nederland en brengt een bezoek aan de Eerste en Tweede Kamer.

Toen Netanyahu de hand uitstak naar Kuzu, bleef deze onbeantwoord. De Israëlische premier draaide daarop zijn gezicht weg. Kuzu droeg een button met daarop de Palestijnse vlag.

Kuzu is de leider van de politieke beweging DENK, die meedoet aan de komende verkiezingen. Hij is het oneens met de Israëlische behandeling van Palestijnen en de bezetting van Palestijns gebied door Israël.

Netanyahu sprak ruim anderhalf uur achter gesloten deuren met de Kamerleden. “Mensen die bij het gesprek zijn geweest, zeggen dat het gesprek weinig nieuwe inzichten heeft opgeleverd”, aldus politiek verslaggever Fons Lambie. “Het handen-weigeren van Kuzu zorgde niet voor veel reuring. Hij nam later wel deel aan het gesprek met Netanyahu.”

Kritiek op Israëlisch beleid

GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff deed dat niet. “Vandaag niet bij gesprek Netanyahu. Zal rampzalig beleid inzake Palestijnen niet veranderen”, zo twitterde Grashoff.

Inhoudelijk benadrukte de Israëlische premier vooral het belang van Israël in de strijd tegen terreur, zoals hij ook al in het gesprek gisteren met Rutte deed. Kritiek, op bijvoorbeeld het nederzettingenbeleid van Israël, wees Netanyahu resoluut van de hand. PvdA-Kamerlid Servaes noemde het gesprek met de premier teleurstellend: “Geen enkele zelfreflectie op de negatieve rol die Israël speelt.”

Bron: RTLnieuws.nl

Team al-Yaqeen
7 september 2016