Leidschendam-Voorburg biedt excuses voor geheim onderzoek in moskee

11854

Het college van Leidschendam-Voorburg gaat diep door het stof vanwege een geheim onderzoek naar islamitische organisaties. Volgens het college van burgemeester en wethouders had er ‘met meer zorgvuldigheid gehandeld moeten worden’ in de besluitvorming over het onderzoek naar polarisatie en extremisme. Het college biedt hiervoor excuses aan.

Enkele maanden geleden kwam naar buiten dat zeker tien gemeenten – waaronder Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Delft – in het geheim onderzoek lieten doen naar moskeeën in hun stad of dorp. Ze stuurden onderzoekers van een particulier bureau naar islamitische organisaties om daar gevoelige informatie op te halen zonder zichzelf kenbaar te maken. Veelal betrof het organisaties waar de gemeenten goed contact mee hadden. In een geheim rapport werden de bevindingen opgetekend.

De heimelijke onderzoeken (gedaan door bureau NTA) konden op forse kritiek rekenen bij het uitlekken van dit nieuws. De moskeeën eisten excuses van gemeenten. De gemeente Leidschendam-Voorburg besloot om te onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Dit onderzoek is inmiddels afgerond en door het college aan de gemeenteraad voorgelegd.

‘Extra inspanning om verhoudingen te herstellen’

In een brief aan de raad geeft het college aan dat het besluitvormingsproces zorgvuldiger kon. Het college betreurt dat hierdoor geen juiste afweging is gemaakt en biedt haar verontschuldigen aan bij het moskeebestuur dat er door het geheime en onwettige onderzoek spanning op de relatie is komen te staan. ‘Het college zal zich vanzelfsprekend extra inspannen om de verhoudingen te herstellen en te verbeteren.’

Ook verontschuldigt het college zich bij mensen van wie de privacy is geschonden omdat er persoonsgegevens zijn verwerkt. ‘Inwoners moeten erop kunnen vertrouwen dat de gemeente zich aan de privacyregels houdt.’

Bron: Omroepwest.nl

 Team al-Yaqeen