Leidse studenten startten handtekeningenactie

2388

Vijf Leidse studenten hebben dinsdagavond ruim vierhonderd handtekeningen overhandigd aan vertegenwoordigers van Leidse moskeeën. Met deze actie willen ze een tegenstem bieden aan de dreigbrief die de moskeeën enkele weken geleden hebben ontvangen.

"Het idee kwam van Flora Woudstra. Zij wilde alle moskeegangers een hart onder de riem steken. Een vriend van haar zit bij ROOS (de jongerenpartij van de SP). Daar zijn wij ook lid van. En toen wij van haar idee hoorden, wilden wij heel graag meehelpen", aldus Thomas van Halm.

Daarom is het vijftal de afgelopen weken de straat opgegaan om handtekeningen te verzamelen. Tot dinsdagmiddag hadden de vijf Leidse studenten er 420 binnen. "Maar twee van ons zijn vandaag nog op pad gegaan. Dus we hopen er nog een aantal bij te krijgen", aldus Van Halm.

'Het is geweldig'

De handtekeningen zijn dinsdagavond overhandigd aan onder andere Abdel Bouzzit, vicevoorzitter van het Islamitisch Centrum Imam Malik in Leiden. Hij is verheugd met dit initiatief: "Het is natuurlijk geweldig dat zij zo'n initiatief zijn gestart. Een aantal vertegenwoordigers van de twee Leidse moskeeën is ook hierbij aanwezig."

"Na de overhandiging gaan we nog met elkaar in gesprek over waarom zij deze actie gestart zijn", ldus Bouzzit. Wat er precies met de handtekeningen gebeurt, is nog niet bekend.

Dreigbrief

Eind februari ontvingen verschillende moskeeën in Nederland een dreigbrief. Op de brief stond een hakenkruis, de adelaar van nazi-Duitsland en de tekst: "Binnenkort hoog bezoek!! Varkens. Anti-islam. Islam is valse en duivelse religie."

De politie begon meteen een onderzoek. Er werd tot dusverre niemand opgepakt. In de Haagse regio werd er vijf keer aangifte gedaan: twee keer in Den Haag, twee keer in Leiden en één keer in Alphen aan den Rijn.

Eén en dezelfde dader

Alle brieven hadden dezelfde opmaak en dezelfde boodschap. Politie en justitie gaan er daarom van uit dat er 'één en dezelfde dader' is. Of het één persoon is of een groep, is echter nog niet bekend.

Bron: Omroepwest.nl

Team al-Yaqeen
6 april 2016