Londen krijgt eerste moslim burgemeester

2279

Labour-politicus Sadiq Khan (45) is de nieuwe burgemeester van Londen geworden. Daarmee is hij Londens eerste gekozen moslim burgemeester. De Pakistaan won de verkiezingen overtuigend van zijn belangrijkste tegenstrever Zac Goldsmith van van de Conservatieve Partij. Dat meldde Sky News.

Kahn versloeg gisteren zijn belangrijkste opponent Zac Goldsmith (41). Die probeerde nog de kiezers bang te maken met Kahns islamitische achtergrond. Hij schreef in een brief onder meer dat 'jullie juwelen in gevaar komen' als Kahn burgemeester wordt. Die boodschap viel echter volkomen verkeerd bij het Londense stempubliek en leverde hem veel kritiek op.

Mensenrechtenadvocaat
De 45-jarige Sadiq Khan groeide op in het armere deel van Londen. Zijn vader was buschauffeur, zijn moeder repareerde kleding. Khan weerstond de jeugdbendes in zijn buurt en ging naar de universiteit. Hij werkte eerst als mensenrechtenadvocaat en werd daarna minister onder Labourpremier Gordon Brown.

Hij won in september de kandidaatsverkiezingen binnen de Labour Partij. Hij beloofde dat als hij burgemeester zou worden, hij duizenden woningen zal laten bouwen om de druk op de onroerendgoedmarkt in de Britse hoofdstad te verminderen. “Ik wil de meest economievriendelijke burgemeester van Londen worden”, kondigde hij aan.

Kahn wordt gezien als de held van de migrantengemeenschap. “Ik ben Brit, Engels van Aziatische origine, met Pakistaans erfgoed. Ik ben vader, echtgenoot, Liverpool-fan, Labour-lid en moslim. Mijn ouders kwamen hierheen als migranten. Het lukte mij, omdat London mij kansen gaf.”

Bron: AD.nl

Team al-Yaqeen
7 mei 2016