Mannelijke besnijdenis als wapen tegen AIDS

4196

Het besnijden van mannen is het middel waarmee wetenschappers en beleidsmakers hopen het aantal gevallen van aidsbesmetting in Afrika terug te dringen. In verschillende rapporten wordt de ingreep genoemd als een belangrijk wapen in de strijd tegen het virus, schijft het magazine Eos.

Drie studies in Kenia, Oeganda en Zuid-Afrika hebben afzonderlijk van elkaar getoond dat besnijdenis bij mannen een belangrijke rol kan spelen bij de verspreiding van AIDS. Bij een besneden man bleek het risico op de overdracht van HIV van vrouw op man met maar liefst 60% te dalen.

Er worden verschillende redenen voor de risicodaling aangegeven. Zo verdwijnen cellen die HIV nodig hebben om zich te vermenigvuldigen door de verwijdering van de voorhuid. Ook vermindert de kans op kleine haarscheurtjes waardoor het virus makkelijker zou kunnen binnendringen. Bovendien wordt de huid van de blootgestelde eikel steviger, waardoor deze een betere bescherming biedt tegen virussen.

“Als we een vaccin zouden ontdekken met hetzelfde effect, dan zouden we iedereen met een verhoogd risico op HIV vaccineren”, aldus professor Marie Laga in Eos. Zij werkte in 1984 als onderzoeker rond geslachtsziekten in Kenia toen het virus zijn intrede deed in het land.

Volgens de aidsexpert worden niet enkel mannen geholpen door de mannenbesnijdenis maar is dit ook positief voor vrouwen. Zo zegt zij: “Als het infectierisico bij hen verlaagt, daalt ook het aantal nieuwe infecties bij vrouwen.”

Uit de studies is gebleken dat als 28 miljoen mannen in veertien landen zich de komende vijftien jaar zouden laten besnijden 3,4 miljoen nieuwe hiv-besmettingen vermeden zouden kunnen worden. Dit zal ervoor zorgen dat de gezondheidzorg 13 miljard euro zal besparen. Uiteraard is besnijdenis niet de redder die alles zal oplossen.

Bron: Nieuwsblad.be

Team al-Yaqeen
22 november 2014