‘Mars voor de Vrede’ is provocatie

5456

De nieuwe 'Mars voor de Vrede' op 20 september in de Schilderswijk, geïnitieerd door PVV-voorman Geert Wilders, is vragen om problemen. Dit zegt Abdelhamid Taheri, bestuursvoorzitter van onze moskee as-Soennah. „Dat is hetzelfde als met bebaarde moslims demonstreren in de witte Haagse wijk Duindorp. Of Ajax-aanhangers die voor de Kuip protesteren. Dan kun je op een confrontatie wachten”, waarschuwt hij.

Taheri wil niet langer zwijgen over de onrust in de Haagse Schilderswijk, ook al hadden we ons tot nu terughoudend opgesteld bij de betogingen rond de oorlog tussen Israël en Gaza. „Vaak worden onze opmerkingen ondanks goede bedoelingen doelbewust in de media verdraaid”, zegt hij.

Waarom is de nieuwe Mars voor de Vrede op 20 september geen goed idee?

Taheri: „Omdat het een provocatie is in een volkswijk vol moslims. We leven in een rechtsstaat en erkennen ieders recht op demonstratie. De verantwoordelijken moeten de voor- en nadelen goed tegen elkaar afwegen en een verstandig besluit nemen. We willen ons de Schilderswijk niet toe-eigenen. Afgelopen zondag is het goed afgelopen dankzij de politie, die goed werk heeft gedaan en beide groepen gescheiden heeft gehouden. Maar het broeit.”

Hoe gaat uw moskee om met het gedachtegoed van de ISIS, de Islamitische Staat?

„Daar nemen wij op allerlei manieren afstand van, door middel van de preken van onze imam Sheikh dr. Rachid Nafi, die keihard de praktijken van ISIS heeft veroordeeld. Maar ook door lezingen en door artikelen op onze website. Er wordt soms gedaan alsof de hele moslimgemeenschap achter ISIS staat. Het tegendeel is echter waar.”

Hoe komt het dat desondanks toch zwarte ISIS-vlaggen zichtbaar waren?

„Dat zijn mensen die wij niet kennen. Ik heb ze zondag bij die demonstratie gezien en ze komen niet in onze moskee. Het zijn soms niet-religieuze jongeren die ontevreden zijn, geen werk hebben en daarom provoceren.”

Is er geen groeiende sympathie voor deze radicale stroming?

„De oorlogen in Irak, Syrië en Gaza leven ontzettend bij onze achterban, maar van ISIS-sympathieën is geen sprake. Als er 50 sympathisanten onder al die duizenden moslims in de Schilderswijk te vinden zijn, dan is het veel. Wij kennen ze ook niet, want vaak hebben ze zich buiten onze moskee aangesloten bij radicale moslimgroepen.”

Hebben zich vanuit de as-Soennah-moskee jongeren bij het IS-kalifaat in Syrië en Irak aangesloten?

„Niet dat wij weten. We doen er alles aan om jongeren ervan te weerhouden om naar conflictgebieden te reizen. Maar nu lees ik dat ook Nederlanders zich bij de Koerden in Irak aansluiten en zich bij het Israëlische leger hebben aangesloten om tegen Palestijnen te vechten. Dat wordt hier dan weer niet veroordeeld. De moslimgemeenschap heeft het gevoel dat in deze zaak soms met twee maten wordt gemeten.”

Bron: Telegraaf.nl

Team al-Yaqeen
14 augustus 2014