Meerdere moskeeën ontvangen dreigbrief

2104

Verscheidene moskeeën in Nederland hebben gisteren een dreigbrief ontvangen. In de envelop zat een luier met daarop de tekst ‘paascadeau voor onze jankerds in de maatschappij’. Vannacht werd ook al een moskee in aanbouw in Gouda in brand gestoken.

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) heeft aangegeven dag de brieven bezorgd zijn bij onder meer moskeeën in Alkmaar, Culemborg, Deventer en Enschede. De organisaties achter de moskeeën hebben aangifte gedaan.

“We schrikken natuurlijk en het wordt steeds erger”, aldus Muhsin Köktas van het contactorgaan. “En ik hoop dat de politiek hier iets aan gaat doen. Er is een coördinator discriminatie in oprichting en ik hoop dat zij dit goed in kaart brengen.” Ook heeft hij aan dat er de laatste tijd “heel veel” dreigementen en bekladdingen bij moskeeën zijn.

Bedreigingen serieuzer aanpakken

Köktas  is van mening dat de overheid aan zet is. Hij pleit ervoor dat dezelfde maatregelen worden genomen als bij joodse instellingen, dus meer bescherming en het serieuzer nemen van aangiftes. “Daders vinden en bestraffen”, zegt hij.

Ook Bouharrou, voorzitter van de Landelijke Raad van Marokkaanse Moskeeën, wil dat de bedreigingen serieuzer worden aangepakt. “We vinden dat er in ieder geval een coördinator moet worden aangesteld die moslimgerelateerde haatincidenten onderzoekt. En dat er voorrang wordt gegeven aan aanvallen en bedreigingen op moskeeën die gebaseerd zijn op moslimhaat.” Ook pleit hij voor een taskforce, die het probleem moet onderzoeken.

“We vinden ook dat de straffen zwaarder moeten zijn, om het signaal af te geven dat het niet wordt getolereerd”, zegt hij. “We hebben tot nu toe een veiligheidsprotocol gehad, maar dat is preventief. Je ziet niet dat het afneemt. Het neemt juist toe. We moeten niet wachten tot er doden vallen.”

Bron: Nos.nl

 

Team al-Yaqeen