Meisjes zwanger na bezoek aan Rotterdamse kerk

3727

Weinig Nederlandse media berichten over ongeveer 20 jonge Eritrese vluchtelingen uit het asielzoekerscentrum in Oranje die zwanger zijn geraakt na het bezoeken van de Eritrees-orthodoxekerk in Rotterdam. Hoewel het vreselijke voorval in Keulen breed uitgemeten is en inmiddels al tot een uitspraak van de rechter heeft geleid.

Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) heeft het vermoeden dat bij de betreffende Eritrese vrouwen gedwongen seks in het spel is geweest. Het COA wil geen nader commentaar geven “om het politieonderzoek niet te verstoren”, zo zegt een woordvoerder.

Meisjes hebben geen herinnering

Maandag onthulde het Reformatorisch Dagblad dat het COA alleenstaande minderjarigen verbood nog langer de kerk in Rotterdam te bezoeken. Dit vanwege zorgen over een groot aantal zwangerschappen waarbij niet duidelijk was of het seksuele contact vrijwillig had plaatsgevonden. Volgens een interne notitie ging het om Eritrese vluchtelingen van 17 tot en met 22 jaar. De zwangerschappen worden in verband gebracht met gebeurtenissen in of rond de kerk. Bronnen melden nu dat sommige meisjes zich niets meer herinneren van wat er in Rotterdam met hen is gebeurd. Sommige hulpverleners vrezen dat de meisjes zijn gedrogeerd.

Kerk vervult spilfunctie

De kerk in het Rotterdamse Schiebroek is een spil in de Eritrese gemeenschap in Nederland. Naast het feit dat het een plaats is om hun geloof te belijden, vinden veel Eritrese vluchtelingen die net in Nederland zijn aangekomen er sociale contacten. Vanuit het hele land bezoeken Eritreeërs de kerk.

Bron: NRC.nl

Team al-Yaqeen
14 januari 2016