De vestiging mavo-Schiebroek dient haar hoofddoekverbod te heroverwegen. Dat is althans de mening van directeur Nico van den Eijkel van de scholengemeenschap Melanchthon in Rotterdam. Volgens de huisregels is een hoofddoek in de school vooralsnog verboden.
Afgelopen weekend ontstond er een storm aan kritiek op de uitnodigingsbrief voor de diploma-avond van de school. Hierin wees de directie-Schiebroek leerlingen er op dat een ‘hoofddoek of ander hoofddeksel’ niet is toegestaan. Familieleden met hoofddoek zijn welkom, zo is te lezen in de brief.
Nadat een verontwaardigde lezer de brief afgelopen weekend op internet plaatste, mengden politici zich in de kwestie. Zowel de Rotterdamse islamitische partij NIDA, de lokale Partij van de Arbeid, en de landelijke partij DENK hadden kritiek op de brief. Laatstgenoemde partij riep de directie gisteren op ‘ervoor te zorgen dat deze dag voor iedereen een feestje wordt’.
Gisterochtend plaatste schooldirecteur Van den Eijkel een reactie op de website. Bij nader inzien zijn leerlingen met hoofddoek toch welkom op de diploma-avond. ‘Ik betreur dit zeer’, aldus Van den Eijkel. Aan de telefoon legt hij uit: “We willen mensen niet het gevoel geven dat bepaalde groepen niet welkom zijn.”
Huisregels
De schooldirecteur vond een feestelijk moment als een diploma-avond niet het juiste moment om op bestaande regelgeving te wijzen, zo legt hij uit. “Het toontje – zo van: ‘denk erom’ – is al niet goed.” Van den Eijkel snapt niet waarom de directie van de Schiedamse vestiging het nodig vond om leerlingen te herinneren aan de huisregels. “De meisjes zijn op de hoogte van de regels, dus waren die helemaal niet van plan om met een hoofddoek te komen.”
Het Melanchthon, een christelijke school voor voortgezet onderwijs met negen vestigingen in Rotterdam en Lansingerland, laat vestigingsdirecteuren zelf beslissen of ze een hoofddoek toestaan. Op de mavo-opleiding in Schiebroek geldt een verbod. Niet alleen in het schoolgebouw, is te lezen in de huisregels, ook ‘in door de school afgehuurde ruimtes en tijdens door de school georganiseerde activiteiten in binnenruimtes.’ De diploma-avond vindt plaats in de Goede Herderkerk. Waarom dan nu toch afwijken van de huisregels? Voorop staat dat de school het gevoel wilde wegnemen dat ‘mensen niet welkom zijn’, zegt Van den Eijkel. “Maar ik vind dat de vestiging er überhaupt nog eens goed over moet nadenken of ze de huidige regels handhaaft.”
Nu stemmen vestigingen de huisregels over hoofddoeken af op de samenstelling van de wijk waarin zij gevestigd zijn. Hoe meer moslims in de omgeving van de school, hoe groter de kans dat een hoofddoek is toegestaan, zegt Van den Eijkel. Maar dat beleid trekt hij nu zelf in twijfel. “Eigenlijk vind ik dat je moet uitgaan van een Rotterdamse context, en de multiculturele samenstelling van de stad.”
In Nederland kunnen scholen een hoofddoek verbieden als ze voldoen aan een aantal voorwaarden. Dit geldt alleen voor scholen in het bijzonder onderwijs. Er moet behoefte zijn aan een verbod om de identiteit van de school te waarborgen, en consistent zijn.
In 2011 stelde de rechter de directie van het katholieke Don Bosco-college in Volendam in het gelijk toen ze een leerlinge verbood een hoofddoek te dragen. Maar de Commissie Gelijke Behandeling (nu het College voor de Rechten van de Mens) keerde zich tegen die uitspraak. Zij stelde dat de katholieke identiteit van de school niet duidelijk genoeg was.
Bron: Trouw.nl
Team al-Yaqeen
4 juli 2017