Morsi herdacht in Nederlandse moskeeën

7689

In tegenstelling tot de stilte in de Nederlandse media maakt het overlijden van de afgezette oud-president van Egypte, Mohamed Morsi, internationaal wel veel los. Zo reageren de Turkse president Erdogan en moslims wereldwijd verontwaardigd op het overlijden.

Ook in Nederland wordt gerouwd; zo zijn er in verschillende moskeeën, waaronder de Assoennah-moskee in Den Haag en de Blauwe moskee in Amsterdam, herdenkingsdiensten georganiseerd voor de Egyptische oud-president.

Volgens voorzitter Abdelhamid Taheri van de Assoennah-moskee is er voor het eerst in Nederland een dodengebed verricht terwijl er geen lichaam is.

Onderzoek

De Egyptische autoriteiten hebben aangegeven dat Morsi afgelopen maandag onwel werd tijdens een zitting in de rechtbank. Even daarna kwam hij te overlijden. De Verenigde Naties en Amnesty International eisen dat de Egyptische regering onafhankelijk onderzoek laat doen naar de dood van de oud-president. Echter is Morsi al begraven.

Taheri is van mening dat het overlijden van Morsi in Nederland weinig media-aandacht krijgt en is hier verbaasd over. “Het leeft heel erg in de moslimgemeenschap”, aldus Taheri. “Arabische zenders hebben het er de hele dag over, maar hier hoor je weinig.”

Begraven

Morsi is gisterochtend om alle vroegte onder zware beveiliging begraven. Slechts enkele van zijn familie en zijn advocaat mochten daarbij aanwezig zijn. Volgens Taheri laat dat zien dat de huidige machthebbers in Egypte harteloos zijn. “Er zouden heel veel mensen op zijn begrafenis zijn afgekomen. De laatste eer en afscheid is hem niet gegund. Hij is in alle stilte ergens begraven.”

Morsi werd nadat hij in 2013 middels een staatsgreep was afgezet gevangengezet. “Hij is niet de eerste of laatste gevangene in Egypte”, zo zegt Taheri. “Er zijn nog duizenden mensen die onder dezelfde omstandigheden vastzitten. We willen hiermee ook de boodschap afgeven over hoe onrechtvaardig het er daar aan toe gaat met het wegkijken en zwijgen van het Westen.”

Ook Azzedine Karrat, tot vorig jaar imam van de Essalam-moskee in Rotterdam, reageerde met afschuw op Morsi’s dood. Op Facebook spreekt hij van “een voorbeeld van onrecht, onderdrukking en tirannie”.

Verkiezingen

Tijdens de Arabische lente in 2011 kwam er een einde aan de dictatuur van Hosni Mubarak. Deze was dertig jaar aan de macht. Voor het eerst werden in Egypte vrije verkiezingen gehouden. Morsi won die verkiezingen als kandidaat van de Moslimbroederschap en werd zo de eerste democratisch gekozen president van het land.

Na een jaar werd hij in de zomer van 2013 door het leger onder leiding van de huidige president Sisi afgezet.

Omstandigheden

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch deed onderzoek naar de omstandigheden waaronder Morsi de afgelopen zes jaar werd vastgehouden. Zo zou geen adequate medische zorg hebben gekregen en een groot deel van zijn gevangenschap in isolement gezeten in een van beruchtste gevangenissen van Egypte. Ook kreeg zijn familie maar twee keer toegang tot hem.

Onder de nieuwe leider, dictator Sisi, gaat het qua mensenrechten nog slechter met Egypte. En ook economisch is er niet veel veranderd.

Lees het volledige bericht op: Nos.nl

 

Team al-Yaqeen

19 juni 2019