Moskee as-Soennah op de bres voor omstreden prediker

4492

De omstreden Belgische prediker Abdelkader Chouaa is sinds donderdagavond in moskee as-Soennah. Hij geeft er lezingen gedurende de Berberstalige conferentie. De imam is volgens voorzitter van de Haagse as-Soennah moskee – Abdelhamid Taheri – ‘altijd binnen de grenzen van de Nederlandse wet gebleven’. Dit zegt hij in reactie op de ophef die is ontstaan toen bekend werd gemaakt dat Chouaa in de as-Soennah moskee is.

Website GeenStijl begon de ophef door te suggereren dat Chouaa tot de gewelddadige jihad aanzet. Daarnaast brengen ze hem in verband met het ronselen van Syriëgangers. Taheri: “Ik wil niet voor zijn advocaat spelen, maar voor zover wij kunnen nagaan, heeft Chouaa nooit de Nederlandse wet overtreden. Wij hebben van geen enkele instantie, van de gemeente tot aan het ministerie van Veiligheid en Justitie, het advies gekregen om hem niet uit te nodigen.”

Dat Chouaa een omstreden reputatie heeft, is voor as-Soennah geen reden om hem niet uit te nodigen. Taheri: “Welke imam is niet omstreden tegenwoordig? Ik dacht dat de vrijheid van meningsuiting een groot goed was in Nederland. Zolang iemand niet oproept tot haat of geweld is hij bij ons gewoon welkom. Wij willen niet zwichten voor de druk van sommige media die stemming maken en niet met feiten komen.”

Preek in het Berbers

Dat de omstreden prediker gisteren een toespraak in het Berbers hield, heeft een voor de hand liggende reden. Taheri: “We houden elk jaar drie grote conferenties; één in Nederlands, één in het Arabisch en één in het Berbers.” Taheri is voornemens de preek van Chouaa volgende week op de website van de moskee te zetten.

De gemeente Den Haag en het ministerie van Veiligheid en Justitie konden vandaag niet reageren.

Bron: OmroepWest.nl

Team al-Yaqeen
13 mei 2016