Moskee besmeurd met tomatensaus

2751

Het nieuwe onderkomen van de moskee in Nieuwerkerk aan den IJssel is besmeurd met tomatensaus. Eerder kreeg de Stichting Islamitische Moskee Errahmane stukken varkensvlees door de brievenbus geduwd.

Vandaag hebben de bestuursleden van de stichting overlegd over de toekomst van hun gebedshuis. ,,Het is heel vervelend als je het gevoel krijgt dat je niet welkom bent”, aldus voorzitter Mohamed.

Uit vrees voor kwade bedoelingen wenst hij niet met zijn achternaam genoemd te worden: ,,Ik moet aan de veiligheid van mijn kinderen en van mijzelf denken.”

De stichting is al jaren op zoek naar een nieuwe locatie. Het huidige pand aan de Prins Bernhardstraat is veel te klein en heeft geen aparte ruimtes voor vrouwen en kinderen. De moskee hoopt op korte termijn te verhuizen naar een betere locatie. ,,We zijn nog niet over, want we zijn nog bezig met de overdracht. Dit lijkt een signaal te zijn dat we hier niet welkom zijn of het is een signaal naar de huidige eigenaar dat hij het pand niet aan ons zou moeten verkopen.”

Tomatensaus

De huidige eigenaar heeft gisteren aangifte gedaan nadat gisteren bleek dat onbekenden tomatensaus over de muren van het pand hadden uitgesmeerd. Een woordvoerder van de politie laat weten de zaak in onderzoek te hebben ,,Het is niet de eerste keer dat we met bedreigingen te maken krijgen”, zo laat Mohamed weten.

,,Vorig jaar hebben wij brieven in de wijk verspreid om buurtbewoners uit te nodigen voor een informatieavond. Toen hebben we twee keer stukken varkensvlees door de brievenbus gekregen.”

Schrik

De schrik zit er goed in bij de bestuursleden van de moskee. Dagelijks wordt de moskee door tien tot twintig moslims bezocht, op vrijdag zijn dat er ongeveer zeventig. ,,Veel mensen in de Oranjebuurt reageren wel heel positief op ons, maar het is jammer dat er ook bewoners zijn die hun emoties zo uiten en ons niet gewoon benaderen. Als er angst heerst, staat onze deur altijd open voor vragen of een gesprek.”

De moskee neem vooralsnog geen maatregelen. ,,Maar dit heeft ons wel aan het denken gezet hoe we ervoor kunnen zorgen dat onze veiligheid gewaarborgd blijft.”

De burgemeester van Zuidplas laat weten iedere vorm van vandalisme te verwerpen. Hij kan geen uitspraken doen of de gemeente maatregelen heeft genomen.

Lees het bericht op: AD.nl

Team al-Yaqeen
26 september 2018