Moskee-internaten voortaan onder toezicht GGD

4703

Alle drie de Rotterdamse moskee-internaten worden vanaf heden minstens één keer per jaar geïnspecteerd op het pedagogisch klimaat en het welzijn van de kinderen. Rotterdamse partijen hebben daarover donderdag een convenant ondertekend.

Anders dan bijvoorbeeld kinderdagverblijven, vielen de moskee-internaten voorheen niet onder dit toezicht omdat zij een private instelling zijn. De wens om deze internaten onder de inspectie te laten vallen, ontstond toen de ophef rondom de internaten eerder dit jaar in het nieuws kwam.

De GGD in Rotterdam ziet toe op de naleving van de afspraken. Als er onvolkomenheden worden waargenomen, volgen er passende maatregelen. Aldus wethouder Hugo de Jong (jeugd en gezin). ''Het is logisch dat op plekken waar kinderen langere tijd verblijven, toezicht bestaat op het pedagogisch klimaat'', aldus De Jong. Verder constateert De Jong dat er tot nu toe geen aanleiding is geweest om in te grijpen bij de internaten. Andere gemeenten volgen waarschijnlijk volgend jaar met het toezicht.

Rotterdam is de eerste gemeente die dit gaat doen. De verantwoordelijke minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher, zal begin volgend jaar met regels komen over het toezicht.

Bron: NU.nl

Team al-Yaqeen 20 juli 2013