Moskeeën om boerkaverbod naar EHRM

9514

Moskeekoepels uit Den Haag, Rotterdam, Zeeland en Brabant leggen zich niet neer bij het Nederlandse boerkaverbod. Ze onderzoeken of het haalbaar is hun beklag te doen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Juristen bekijken of een gang naar het hof kansrijk is.

Volgens het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH), waarbij 28 moskeeën uit Den Haag, Leiden en Gouda aangesloten zijn, is het verbod op de gezichtsbedekkende sluier betuttelend en in strijd met de Europese rechten van de mens.

“Het verbod riekt naar de terugkeer van de spruitjesgeur van de jaren vijftig en de bijbehorende vertrutting”, aldus Abdelhamid Bouzzit van de SIORH in Den Haag. “Het voelt als een anti-moslimwet, en is in strijd met het recht op religie, zorg en mobiliteit. De dames zijn niet gevaarlijk.”

Juristen buigen zich momenteel namens het SIORH, het CMO (Contactorgaan Moslim en Overheid), de SPIOR (Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond) en het SMBZ (Samenwerkingsverband Moskeebesturen Brabant en Zeeland) over de nieuwe wet die vorige week is aangenomen door de Eerste Kamer.

Vrouwen met gezichtsbedekkende kleding vallen in de toekomst onder het strafrecht en kunnen een boete krijgen. “We zijn in beraad over de haalbaarheid en kansrijkheid bij het Europese Hof”, zegt Bouzzit van de SIORH waarbij onder andere ook stichting as-Soennah is aangesloten.

In Den Haag gaat het volgens Bouzzit om een handvol vrouwen. Ze zijn met hun boerka niet langer welkom in ziekenhuizen, op scholen en in het openbaar vervoer. “Met een boerka kom je het schoolplein niet meer op en de tram niet meer in.”

Bouzzit stelt dat vrouwen met een boerka niet gevaarlijk zijn, en de sluier niets te maken heeft met onderdrukking. “Een boerka hoort bij haar diepe religieuze beleving.” Volgens de bestuurder is er sprake van grote rechtsongelijkheid. “Mijn buurman zit vol tatoeages en heeft een pitbull. Dát vind ik bedreigend, maar het wordt niet verboden. Er zijn gothics met zes lagen schminck. ‘Smaak’ mag geen maatstaaf worden voor het parlement. Wij vinden dat iedere vrouw het recht heeft zich te kleden zoals zij wil.”

Bron: AD.nl

Team al-Yaqeen