Moskeeën hebben juist last van klagers i.p.v. andersom

3566

Rondgang van de Volkskrant levert een heel ander beeld op dan neergezet door de PVV en xenofobe buurtbewoners. Er bestaat in Nederland veel verzet tegen de komst van moskeeën. Alles wordt uit de kast getrokken om moskeeën zo ver mogelijk uit de eigen wijk te houden; parkeeroverlast, behoud van zeldzame vleermuizen en de aanwezigheid van hangjongeren. Maar een rondgang door de Volkskrant langs wijken waar buurtbewoners protesteerden tegen de komst van moskeeën laat zien dat de argumenten achter het protest op geen enkele manier in de praktijk gegrond bleken te zijn.

Anders dan de door de PVV voorgestelde ‘islamisering’ van Nederland, groeit het aantal moskeeën in Nederland nauwelijks. De Volkskrant somt op: “Op dit moment telt Nederland ongeveer 470 moskeeën. Van een toename in letterlijke zin is geen sprake. Wat wel groeit, is de zichtbaarheid. Moslims doen klaslokalen, bedrijfshallen of lekkende garages ('schuilmoskeeën') in de ban, omdat ze oud zijn en niet brandveilig. In hun plaats verrijzen vrijstaande gebedshuizen met koepel, minaret en halve maan. Het zijn transformaties die met gemak vijf of zes jaar duren, zo niet langer. Tussen de eerste plannen, begin jaren negentig, en de daadwerkelijke realisatie van de Rotterdamse Essalam-moskee verstreek twintig jaar – jaren bol van wantrouwen en politiek gehakketak.”

Overlast
Begin maart vroeg het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) om aandacht. De geloofsgemeenschap stond namelijk onder grote druk, omdat moslims nergens een moskee kunnen bouwen doordat buurten dwars blijven liggen. De PVV gaf het een eigen draai door in een geval te praten over een 'monstermoskee'.

Het beeld dat de PVV de buurtbewoners voorhield bleek telkens ongegrond en daar komen buurtbewoners steeds weer achter. Henk Wesseling uit Hillegom, bijgenaamd 'de Marokkanenmepper', voerde actief campagne tegen de komst van een moskee in zijn omgeving. Achteraf blijkt dat het allemaal irreële angsten waren die hij opstookte. Want de moslims bleven in Nieuw-Vennep waar ze hun eigen moskee kregen, en last heeft hij niet van de geloofsgemeenschap. “Ik denk dat ze Allah Akbar zitten te roepen en dat het er galmt, zo leeg is het.” Ondanks de tegenwerking van PVV'ers en reageerders op fora die mensen ophitsen om te protesteren tegen de moskeeën, geven gemeenten en moskeeën aan geen klachten te ontvangen. De gemeentelijke ombudsman noemt de oproer rond moskeeën geen 'hot topic'.

Roosendaal
Naast het tegenwerken van de bouw van moskeeën via comités en haatzaaiende retorieken van bijvoorbeeld de PVV, gaat het soms over in fysieke intimidatie en brandstichting: “In de Roosendaalse wijk Kortendijk liet een islamitisch centrum jarenlang op zich wachten. Een dood schaap, bungelend aan de gevel van het bouwterrein, met daarop in groene verf de woorden 'No mosk' zette de wijk onder hoogspanning. Toen onbekenden het centrum in brand staken, konden de bouwers opnieuw beginnen.”

Behalve dat de buurt niet wezenlijk verandert door de komst van een moskee, ervaren sommige buurtbewoners de activiteiten van het nieuwe gebedshuis als iets zeer positiefs. Zo zegt een 71-jarige vrouw die vanaf haar oprit de minaret in de verte kan zien: “Ik werd goed ontvangen. Ze organiseren barbecues en andere activiteiten. De buurt is ervan opgeknapt.”

Ook in Almere werd de komst van de Ibn al-Khattab-moskee flink tegengewerkt, maar daar gingen de argumenten over op fysieke intimidatie waarbij zelfs het hakenkruis op de deur van de moskee werd geklad. Een 26-jarige buurtbewoonster tekende een PVV-petitie tegen de komst van de moskee, maar zou dat nu zeker niet meer doen aldus de buurtbewoonster: “Ik dacht dat Marokkanen agressief waren en vrouwen lastig vielen. Maar ik kan gewoon in zomerjurk buiten lopen zonder opmerkingen te krijgen. Een moskeebezoeker hielp me een keer met een zware boodschappentas.”

Henk Wesseling, de buurtbewoner uit Hillegom die tegen de komst van de moskee protesteerde, moet tegen zijn zin in erkennen dat zijn doemscenario niet is uitgekomen. Het aantal bezoekers is bij lange na niet waar hij op had gerekend.

Bron: Joop.nl

Team al-Yaqeen
9 mei 2015