Moskeeprotest neemt verrassende wending

5109

In IJsland ontstond er protest tegen de komst van de eerste moskee. Op nieuwssites en sociale media namen het aantal haatdragende commentaren tegenover moslims toe. Het gevolg van de reacties had echter een verrassende wending.

In IJsland woont één van de kleinste moslimgemeenschappen ter wereld. Ongeveer 770 mensen belijden er de Islam. Dat is ongeveer 0,2 procent van de bevolking. Toch zorgde de aankondiging van de bouw van een moskee voor veel ophef. Op nieuwssites en sociale media circuleerden vele berichten die racistisch van aard waren.

Voor veel IJslanders gingen de haatdragende berichten te ver. Er kwam een tegenreactie. Een groeiende groep IJslanders heeft een aanvraag bij de nationale moslimvereniging ingediend om als lid te worden opgenomen. Salman Tamimi, leider van de IJslandse moslimvereniging, reageert aangenaam verrast.

Opvallend detail hierbij is dat wie zich als lid inschrijft in een religieuze vereniging, hiermee te kennen geeft dat een deel van zijn of haar belastinggeld naar de vereniging in kwestie mag. Een deel van de IJslandse bevolking steunt dus de komst van de moskee met eigen middelen. Ook al zijn ze geen moslim.

Bron: Dewereldmorgen.be

Team al-Yaqeen
17 juni 2014