Moslima (15) opgepakt zonder verdenking

2781

Agenten in burger hebben zonder verdenking een moslimmeisje van 15 in Den Haag hardhandig van straat geplukt en naar het bureau meegenomen en verhoord. Ook werd een inval in de woning gedaan waar ze woont en werden telefoons en andere gegevensdragers in beslag genomen. Zo vertelt haar advocaat Michael Ruperti aan het ANP. Het OM in Rotterdam bevestigt dat het meisje is verhoord, de woning is doorzocht en dat dit alles gebeurd is zonder dat het meisje ergens van werd verdacht.

“Absurd, dit alles zonder verdenking tegen haar gebeurt! Haar hand raakte zelfs zwaar gekneusd”, reageert Ruperti fel. “Het lijkt wel of het optreden tegen mogelijk radicale moslims doorslaat.”

Volgens het OM is de actie gedaan in een onderzoek naar een mogelijke uitreiziger van 18 uit Schiedam. Hij werd diezelfde dag, 4 februari, opgepakt omdat justitie vermoedt dat hij zich wilde aansluiten bij de gewapende strijd van IS. “Onder bepaalde omstandigheden kunnen we doorzoekingen bij getuigen doen”, aldus een OM-woordvoerster.

“Op 4 februari liep mijn cliënte na een sollicitatiegesprek naar buiten en pakte haar telefoon om haar moeder te bellen. Uit het niets pakte een man haar toestel af en rende daarmee weg. Het bleek een agent in burger”, vertelt Ruperti. “Door andere agenten werd ze meegenomen naar bureau Hoefkade en in een kamer opgesloten. Rechercheurs stelden haar vragen waarom ze een hoofddoek en bedekte kleding droeg, of ze radicaal was en ze vroegen haar naar haar contacten. Ze heeft niet geantwoord, omdat ze vergeefs om een advocaat vroeg.”

Een aantal ondervragers maakte denigrerende opmerkingen over haar uiterlijk, kleding en geloof, meldt de advocaat: “Later bleek dat agenten de deur van de woning waar ze woont hebben geforceerd en mobiele telefoons, laptops, een fototoestel en een usb-stick hebben meegenomen. Die zijn nog steeds niet teruggegeven.”

Ruperti gaat aangifte doen. Hij beschuldigt politie en justitie van vrijheidsberoving, mishandeling en belediging. “Het is een schending van de regels en van het internationale kinderrechtenverdrag.”

Bron: Telegraaf.nl

Team al-Yaqeen
12 februari 2016