Moslima aangevallen in Amsterdam

12777

Gisteren is een hoofddoekdragende moslima uitgescholden en bespuugd bij het Leidseplein. Een incident dat past in recent gepubliceerde cijfers van de Landelijke Vereniging tegen Discriminatie en Racisme, zo verslaat het Parool.

Woensdagmiddag liep de Amsterdamse Nadia met een vriendin met een hoofddoek op het Leidseplein toen ze werden lastiggevallen door een man. “Kankerwijf, haal die kankerhoofddoek van je kop!” Aanvankelijk liepen ze door, maar toen zij zag dat de man op haar vriendin spuugde, werd het zwart voor haar ogen.

Multiculturele stad

“Ik ging vol in de aanval. Mijn vriendin probeerde me tegen te houden, maar ik was zo kwaad”, vertelt ze aan de telefoon. Omstanders namen het voor hen op, waarna de man het op een lopen zette. Nadia: “Bridget Maasland stond toevallig ook in de rij, haar vriend wilde nog achter de man aanrennen.”

De vriendinnen hebben een afspraak gemaakt met de politie om aangifte te doen, maar daar zal Nadia het niet bij laten. “Zelf ben ik niet gelovig, maar dat moet niet uitmaken,” zegt ze. “Het is bizar dat dit op klaarlichte dag in het centrum van zo’n multiculturele stad als Amsterdam kan gebeuren. We zijn hier niet in Volendam of Urk.”

Landelijke trend

Het incident op het Leidseplein past bij de cijfers die de Landelijke Vereniging tegen Discriminatie op de Internationale Dag tegen Discriminatie en Racisme, afgelopen dinsdag, bekendmaakte. In totaal werd er 4.596 keer melding gedaan van discriminatie bij de gezamenlijke Nederlandse antidiscriminatievoorzieningen (ADV’s).

Volgens Frederique Janss van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland valt de toename onder meer te verklaren door de vele racistische uitingen over Sylvana Simons. Hierdoor hebben veel mensen aangifte gedaan van discriminatie.

In bijna de helft van de meldingen ging het over opmerkingen en scheldpartijen; de andere helft ging over uitsluiting van diensten of voorzieningen, beperkte toegankelijkheid en onderscheid door het toepassen van regels. Ongeveer 7% van de meldingen heeft betrekking op religie, meestal met betrekking tot het islamitische geloof.

Hevigheid

“De hevigheid van de incidenten valt nogal op,” zei Lucienne Gena woensdag bij AmsterdamFM in reactie op de nieuwe cijfers. Gera is directeur van het Meldpunt Discriminatie en Racisme Amsterdam. “Twee jaar geleden werd er zelden melding gedaan door jonge vrouwen bij wie de hoofddoek werd afgetrokken. Dat komt nu met regelmaat voor.”

Gena vindt de hevigheid van de incidenten zorgwekkend. “Het lijkt of de ruimte voor anders-zijn in Amsterdam afneemt. Dat komt ook door uitspraken van publieke en politieke figuren.” Gena roept Amsterdammers op om het wij-zij denken van zich af te zetten. “We moeten leren dat we allemaal mensen zijn. Er is alleen maar wij, en we zullen het samen moeten rooien.”

Bron: Parool.nl

Team al-Yaqeen
23 maart 2017