Moslima wint rechtszaak tegen Hema

6802

Winkelketen Hema mocht de Belgische moslima niet ontslaan vanwege haar hoofddoek. Dit heeft de arbeidsrechter in België bepaald. Ook besliste hij dat de winkelketen de 21-jarige vrouw een half jaarloon moet uitbetalen, wat neerkomt op ruim 9.000 euro.

Volgens de rechter had Hema in België geen "neutraliteitsbeleid" waardoor ze niet belemmert zou mogen worden in het uitdragen van haar geloofsovertuiging in de winkel. De advocaat van de vrouw is tevreden met de uitspraak. "Ze heeft twee maanden zonder probleem met een hoofddoek mogen werken, maar na klachten van klanten mocht dit opeens niet meer. Dit had niets met een neutraliteitsbeleid te maken", aldus de advocaat van de onterecht ontslagen medewerkster.

Wel heeft de rechter een kanttekening gemaakt dat de vrouw de rechtszaak waarschijnlijk zou hebben verloren als zij op dit moment de klacht zou hebben ingediend, omdat Hema België inmiddels wel een duidelijk beleid heeft ingevoerd met betrekking tot de kledingvoorschriften.

De hele kwestie veroorzaakte veel ophef in België. Zo werd er in Genk zelfs een protestmars georganiseerd tegen het beleid van de Hema.

Bron: NU.nl

Team al-Yaqeen 2 januari 2013