Moslima’s weigeren zorgt voor sluiten restaurant

2613

Een restauranthouder in de Parijse voorstad Tremblay-en-France heeft twee moslima’s geweigerd in zijn restaurant te bedienen. Eén van de vrouwen heeft het gesprek op haar mobiele telefoon opgenomen. Nadat de beelden op internet verschenen, brak er een storm van verontwaardiging los. De geschrokken restaurateur bood zijn excuses aan, maar heeft zijn restaurant voorlopig gesloten.

Het incident toont de oplopende spanningen in Frankrijk na de aanslagen van Parijs en Nice die verder zijn aangewakkerd door de discussie over het boerkiniverbod. In Marseille werd vorige week een vrouw met hoofddoek van het strand gejaagd door badgasten die zich aan haar tenue stoorden. Dit ondanks dat Marseille geen boerkiniverbod had afgekondigd.

De gewraakte beelden van de restauranthouder beginnen midden in een ruzie. “Meneer, wij willen niet bediend worden door racisten”, zegt één van de vrouwen. De restauranthouder: “Racisten zoals ik leggen geen bommen. Ik leef in een seculier land en ik heb recht op mijn mening.” De vrouw: “Heb ik een bom gelegd, meneer?” De restaurateur reageert boos: “Mevrouw, de terroristen zijn moslims en alle moslims zijn terroristen. Mensen zoals u wil ik hier niet. Punt uit. Daarmee ben ik tenminste duidelijk.”

Zondagnacht verscheen het filmpje op internet. Na sociale media en islamitische sites komen de beelden uiteindelijk bij de reguliere media terecht. ‘De video van de schande’, zo luidt de titel in het weekblad Marianne. Vervolgens valt iedereen over de restaurateur heen, van islamitische activisten tot politici. Justitie opent een gerechtelijk vooronderzoek naar discriminatie.

Zondagmiddag heeft de geschrokken restaurateur zijn excuses aangeboden. Hij deed dit zowel in de media als ten overstaan van enkele tientallen boze moslims die zich voor zijn zaak hadden verzameld. Hij geeft aan een vriend verloren te hebben bij de aanslag op Bataclan en heeft zich laten meeslepen door zijn emoties. Een woordvoerder van het Comité Contre l’Islamophobie en France (CCIF), dat de twee geweigerde vrouwen bijstaat, is niet onder de indruk: “Wat gebeurd is, is gebeurd.”

Het CCIF vraagt moslims vooral geen onrust te veroorzaken voor het restaurant. Men roept op: “Ruïneer de reputatie van het restaurant op alle plaatsen op internet waar het genoemd wordt.” Binnen de kortste keren hadden 21.000 mensen Le Cenacle de laagst mogelijke waardering op Facebook gegeven – op een totaal van 22.000 stemmen. Maandag was het restaurant gesloten, volgens Google zelfs definitief. Vanwege veiligheidsredenen heeft de restaurateur zijn woning boven de zaak verlaten, aldus radiozender Europe 1.

In 2015 werden 124 anti-islamitische acties in Frankrijk geconstateerd. In 2014 waren dit er 55. Het aantal anti-islamitische bedreigingen steeg van 78 naar 305. De cijfers voor 2016 zijn nog niet bekend.

Bron: Volkskrant.nl

 

Team al-Yaqeen
31 augustus 2016