Moslimhaat moet erkend worden als discriminatie

3291

Islamfobie zou net als antisemitisme een officiële discriminatiegrond moeten worden. Jodenhaat wordt beschouwd als discriminatie van Joden gebaseerd op etniciteit of religie. Voor moslimhaat geldt deze erkenning niet. De Haagse wethouder RabinBaldewsingh (PvdA) zou dat veranderd willen zien.

De afgelopen twee jaar is islamfobie zeer heftig geworden, schrijft Baldewsingh in een verklaring aan de Haagse gemeenteraad over antidiscriminatie. Echter om een goed beeld te krijgen van de toename ervan, zou moslimdiscriminatie eerst erkend moeten worden.

“Het is van belang dat incidenten waarbij sprake is van islamfobie/moslimhaat worden geregisterd”, schrijft Baldewsingh. “Islamfobie/moslimhaat is nog geen officiële discriminatiegrond waardoor de ernst en mate van moslimdiscriminatie nog niet goed inzichtelijk is. Er moet eerst erkenning komen voor deze (relatief) nieuwe vorm van discriminatie.”

Aandringen bij minister

De wethouder gaat er bij minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Integratie, het Openbaar Ministerie, de politie en bij lokale antidiscriminatievoorzieningen op aandringen om moslimdiscriminatie als aparte grond op te nemen, naast godsdienst in algemene zin en antisemitisme.

Ook wil Baldewsingh jodenhaat aanpakken. “Hoewel het antisemitisme al een lange geschiedenis kent, is er sprake van een 21e-eeuwse golf aan antisemitische incidenten op straat en internet, verstoringen van de dodenherdenking in ons land en problemen in het onderwijs over de Holocaust.” Om oplossingen te vinden gaat hij in gesprek met Joodse instellingen en organisaties.

Bron: Omroepwest.nl

Team al-Yaqeen
20 februari 2015