Moslimkindertjes en Pasen

3692
Volgens het AD (Algemeen Dagblad) worden op sommige scholen de Paasvieringen afgezwakt om ouders van islamitische leerlingen tegemoet te komen. Dit leidde vandaag tot grote commotie en zelfs tot een spoeddebat morgen in de Haagse gemeenteraad. Diverse raadsleden spraken zelfs van ’verraad aan onze cultuur’.
 
De vraag die zich opdringt bij dit soort ongenuanceerde uitspraken is wat moslimkindertjes nou precies moeten doen? Moeten zij voortaan hun islamitische rituelen afzweren en die van anderen overnemen? Moeten zij hun geloofsovertuiging te grabbel gooien? Hoe zit het met hun eigen islamitische identiteit? Is er nog ruimte hiervoor in Nederland? Hebben hun geloof, tradities en gebruiken nog betekenis?
 
Dit soort berichten kunnen moslimkindertjes het idee geven dat ze niet welkom zijn in Nederland. Zeker als zij steeds te horen krijgen dat Nederland joods-christelijk is en zij dus nooit Nederlanders kunnen worden.
 
Dus hou alsjeblieft hiermee op en laat scholen dit zelf oplossen. Zij doen dit al jaren en hebben daar enigszins een balans in weten te vinden. Een balans waarin de eigen identiteit wordt bewaard en de moslimkindertjes in hun waarde worden gelaten.
 
Team al-Yaqeen
12 april 2017