Moslims… de nieuwe joden?

2873

‘Gekke moslim zegt of doet iets vreemds’, het is een genre op zich geworden, aldus Rachida Aziz, en feiten spelen er slechts een marginale rol in. De drift waarmee steeds meer mensen willen bewijzen dat Europa onder de voet zal worden gelopen door de Islam is verontrustend. Hierover schrijft Rachida Aziz het volgende:

“Momenteel spelen er in Europa ongezonde zondebokmechanismes een hoofdrol die doet denken aan het begin van de 20ste eeuw.

Zo onthulde The Daily Star ooit dat een winkelcentrum speciale toiletten voor moslims bouwde. En dit met belastinggeld! Al snel bleek er niets van waar te zijn. Een journalist had het stuk uit zijn duim gezogen.

Valse verslaggeving

Wat zich bij The Daily Star afspeelt, is geen alleenstaand geval. ‘Gekke moslims doen dit of dat’ is een klassiek genre geworden. ‘Oxford University Press bant tekeningen van varkens uit de kinderboeken om moslims niet voor het hoofd te stoten.’ Fout, de uitgeverij probeert al jaren kinderleesboeken relevant te maken voor een publiek in de hele wereld. ‘De Britse bank Halifax bant alle afbeeldingen van spaarvarkens om, u raadt het al, moslims niet voor het hoofd te stoten.’ Fout, de bank gebruikt al jaren dat ouderwetse symbool van spaarzaamheid niet meer. ‘Een moslimorganisatie voert campagne om het groene kruis van de apotheken te verbieden.’ Fout, de organisatie was een verzinsel van een extreemrechtse blog. ‘Real Madrid schrapt het kruis uit zijn logo onder druk van moslims.’ Fout, het kruisje werd enkel weggelaten uit het logo op een speciale kredietkaart die alleen in Abu Dhabi werd verdeeld. Je had een vergrootglas nodig om het te zien en geen enkele moslim had er ooit om gevraagd. ‘Iraanse president vraagt om de naaktbeelden in Rome te bedekken tijdens zijn bezoek.’ Fout, zowel de Iraanse als de Italiaanse regering ontkent daar ooit om gevraagd te hebben.

De andere (tweede) maat

Wat wel klopt, is dat vorig jaar werk van de kunstenares Tamara de Lempicka in Turijn werd bedekt toen de paus de stad bezocht. Dat heeft u allicht niet gelezen, want niemand toeterde toen dat het christendom de westerse waarden bedreigt. ‘Een radicale imam uit Keulen zegt dat al die slachtoffers op oudejaarsavond het aan zichzelf te danken hebben met hun parfum en schaarse kleden.’ Fout of niet? Hij was al zeker geen imam, gewoon een lid van een moskeegemeenschap en hij ontkent dat hij dat ooit gezegd heeft.

Het kan mij niet eens schelen. Elke journalist die goed zoekt, zal een moslim vinden die bereid is een choquerende uitspraak te doen. Wat mij zorgen baart, is die obsessie. De verrekijker die gebruikt wordt in de zoektocht naar die verhalen en de gretigheid waarmee deze de wereld worden ingeslingerd. Een gekke rabbijn of een bizarre priester zijn ook niet moeilijk te vinden. Alleen worden die met rust gelaten. Die individuen hebben, in tegenstelling tot politici, bedrijfsleiders of mediafiguren, geen enkele macht en hun mening doet er niet toe.

Moslims worden hier afgerekend op gedrag dat wijdverspreid is binnen de samenleving. Eén vluchteling die iets verkeerd doet, één moslim uit Keulen die een ongepaste uitspraak doet, en hij staat symbool voor alle vluchtelingen en alle moslims in Europa. Door die stigmatisering is een groep mensen altijd en overal in de eerste plaats moslim. Niet eens de vrije moslim die ze willen zijn, maar het verwrongen beeld dat de islamofobie ervan maakte.

De obsessie voor moslims legt bloot wat er van onze maatschappij geworden is.

De hierboven genoemde valse berichten hebben een functie. Ze voeden de mythe dat de ‘Islam’ Europa onder de voet dreigt te lopen.”

Bron: Standaard.be

Team al-Yaqeen
7 februari 2016