Moslims, doe aangifte van islamofobie!

4123

Een vrouw met een hoofddoek ging in de tram naast een vrouw zitten die meteen opstond en wegstoof, zeggende: “Ik wil niet naast een moslim zitten.”

Een andere vrouw met hoofddoek, een studente, probeerde de lift te halen maar kreeg van een medestudente, net toen de deuren zich voor haar neus sloten, te horen: “Geen toegang voor jouw soort.”

Het zijn twee van de vijfenzestig gevallen van islamofobie die het pas opgerichte Meldpunt Islamofobie heeft geregistreerd in de eerste maanden van dit jaar, net na de aanslagen in Parijs.

Eén derde van die incidenten is gewelddadig, het overgrote deel van de slachtoffers is vrouw en de dader is meestal een blanke man, aldus Rahma Bavelaar van het Meldpunt eergisteravond op een bijeenkomst aan de VU over islamofobie, georganiseerd door de islamitische studentenvereniging ISA.

Geweld tegen moslims in Nederland neemt al jaren toe. Echter lijkt de overheid weinig genegen hiertegen iets te ondernemen. Ook de registratie laat te wensen over. Sinds kort haalt UvA-onderzoeker Ineke van der Valk het nieuws met haar onderzoeknaar moslimdiscriminatie. Daaruit blijkt dat 39% van de moskeeën in Nederland de afgelopen jaren mikpunt is geweest van een of andere vorm van geweld.

Synagoges en joodse scholen

De cijfers zijn vergelijkbaar met die van het Centrum Informatie en Documentatie over Israël (CIDI), dat elk jaar een monitor met antisemitische incidenten (170 meldingen in 2014, waarvan zes gewelddadig – PB) publiceert, zei Bavelaar, die er meteen aan toevoegde dit niet als een competitie te zien. Toch trekt de overheid wel geld uit voor de beveiliging van synagoges en joodse scholen, maar doet de overheid dit niet voor islamitische instanties.

Het Meldpunt Islamofobie kijkt de kunst af bij het CIDI en wil islamofobie ook hoog op de politieke agenda hebben. Daar moet wel wat voor gebeuren. Zo is de neiging onder belaagde moslims om aangifte te doen niet erg groot. Dit onder andere doordat de politie niet zo happig is om islamofobe incidenten op te nemen zoals ze dat doet bij antisemitisme.

Plicht als moslim

“De politiek doet niets, het is onze plicht als moslim om daarom zelf actie te ondernemen”, aldus Bavelaar. Ze riep de aanwezigen op om aangifte te doen en er bij familie en vrienden op aan te dringen dat ook te doen. “Laat je niet aanpraten dat je bijdraagt aan een slachtoffercultuur.”

“Hebben moslims islamofobie aan zichzelf te danken?” vroeg men uit het publiek. Antropoloog Martijn de Koning, bekend van zijn onderzoek naar de religiebeleving van jonge Nederlandse moslims, antwoordde nee, dat vond hij een gevaarlijke redenering. “Dat is hetzelfde als zeggen dat joden aanslagen op synagoges aan zichzelf hebben te danken vanwege wat er in Israël gebeurt.” Nederlandse niet-moslims moeten de hand maar eens in eigen boezem steken, zei een jonge vrouw.

Bron: Advalvas.vu.nl

Team al-Yaqeen
17 april 2015