Moslims gediscrimineerd binnen Politiekringen

3486

Binnen de Nationale Politie worden moslimagenten door collega’s uitgesloten, gekleineerd en zonder respect behandeld. Dat schreef korpschef Gerard Bouman op 26 februari in een bezorgd en zeer kritisch intern blog over de sfeer binnen het Politiekorps in de weken na de terreuraanslag in Parijs van begin januari 2015.

„Het gif van de uitsluiting sluipt onze organisatie binnen”, schreef hij. Minister Asscher (Sociale Zaken) gebruikte deze tekst in een lezing over discriminatie.

De korpschef vertelt dat politieagenten op het bureau tegen elkaar spreken over „die kutmoslims, en dat wij die moskeeën maar in de fik moeten steken, want dan is het probleem opgelost”.

Ook komt het volgens de korpschef voor dat moslims willekeurig „van straat worden geplukt” omdat ze „wel een bomgordel zullen dragen”. Bij controle blijkt het slechts te gaan om een gebedskleedje en een Koran. Maar toch wordt die persoon dan „ geboekt als potentieel terrorist”.

Bouman vraagt zijn personeel zich te verplaatsen in de gevoelens van collega’s die politieagent én toegewijd moslim zijn. „Vertrouwenspersonen hebben momenteel een dagtaak om zulke uitwassen op te vangen”, zegt de korpschef. Hij hekelt de politiecultuur waarin „iedereen die afwijkt van het gemiddelde” het moeilijk wordt gemaakt.

Bouman zegt bevreesd te zijn voor een Politie „die niet pal lijkt te staan voor wie anders is. Die geen verbinding, maar repressie uitstraalt”. En: „Hoe kunnen wij buiten instaan voor veiligheid en verbinding als wij binnen collega’s van ons vervreemden?”

Bron: NRC.nl

Team al-Yaqeen
12 april 2015