Naming and shaming loont!

3630

Acht mensen die op de Facebookpagina 'Steun de PVV' opruiende en discriminerende uitlatingen plaatsten, zijn beboet variërend van 350 tot 450 euro. Een negende persoon verloor zijn baan nadat hij een reactie achterliet op de Facebookpagina maar ontliep wel straf. Als de acht de boete niet betalen, moeten zij verantwoording afleggen aan de politierechter.

Het OM stelde een strafrechtelijk onderzoek in naar de uitlatingen op de Facebookpagina 'Steun de PVV' in januari van dit jaar. Op de Facebookpagina werd een artikel geplaatst uit De Telegraaf met de kop: 'Weer een brandbom gegooid naar Zweedse moskee'. Hieronder werden veel reacties geplaatst.

Door meerdere personen en organisaties werd hierna van een deel van de uitlatingen aangifte gedaan. Deze werden als 'discriminerend' en opruiend beoordeeld door specialisten van het OM in Amsterdam. De uitlatingen gingen over het opruien en aanzetten tot gewelddadig optreden tegen zowel moslims en moskeegangers als tegen moskeeën, aldus het OM.

Boetes en baan kwijt

De identiteit van de personen is achterhaald door de politie. Zij hebben een boete opgelegd gekregen. De acht mensen in kwestie komen uit Den Haag, Rotterdam, Limburg (2), Noord-Nederland (2), Midden-Nederland en Noord-Holland.

Een negende persoon is zijn baan kwijt nadat hij zijn opruiende uitlatingen op de Facebookpagina achterliet en zijn werkgever daar achter kwam. Het OM vindt dat deze persoon hiermee voldoende is gestraft.

Meer discriminatie online

Vanochtend werd bekend dat discriminatie en racisme op internet sterk is toegenomen. Het Meldpunt Internet Discriminatie kreeg al 300 klachten binnen over racistische uitingen op internet. Dat is een stijging van 64 procent in vergelijking met vorig jaar.

Bron: Ad.nl

Team al-Yaqeen
8 oktober 2015