Nederlander hoeft joodse onderscheiding niet meer

3894

De onderscheiding ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’: is een Israëlische onderscheiding voor niet-Joden die in de Tweede Wereldoorlog hulp boden aan Joden. De gedecoreerde ontvangt een medaille en oorkonde. Ook wordt zijn of haar naam in Jeruzalem in een muur gebeiteld.

Henk Zanoli, een 91-jarige Nederlander, heeft afstand gedaan van deze Israëlische onderscheiding en het teruggeven. Dat meldde de Israëlische krant Haaretz gisteren. Volgens Haaretz zou de achternicht van Zanoli getrouwd zijn met een Palestijn, wiens familie werd gedood tijdens een bombardement.

“Wij zijn geschokt door de moord op onze verwanten in Gaza. Vermoord door de staat Israël”, schreef Zanoli aan de Israëlische ambassade in Den Haag. “De achter-achterkleinkinderen van mijn moeder hebben hun oma, drie ooms, een tante en een nichtje verloren. Wat er met hen is gebeurd zal ongetwijfeld boven tafel komen.”

Zanoli en zijn moeder, na haar overlijden, kregen de onderscheiding in 2011 voor het redden van een joods jongetje tijdens de bezetting van Nederland door de nazi's.

Bron: Telegraaf.nl

Team al-Yaqeen
16 augustus 2014