Neonazi’s intimideren stichting As-Soennah

2477

Stichting as-Soennah heeft op vrijdag 25 december jl. een sinistere boodschap ontvangen van de neonazistische organisatie Pegida. De stichting is al vaker doelwit geweest van haataanvallen van deze neonazi’s. Nu heeft het een legpuzzel ontvangen waarop een afbeelding van de Heilige Koran te zien is die door een dame met naaldhakken wordt vertrapt met daarbij de boodschap ‘no islam just freedom’. Daarbij wordt op cynische wijze ook fijne kerstdagen en gelukkig nieuwjaar gewenst.

Moslimhaat in Nederland neemt angstaanjagende vormen aan. Steeds meer moskeeën krijgen te maken met dreigementen en worden beklad met xenofobe en nazistische leuzen. Onlangs zijn er moskeeën in Utrecht en Amsterdam slachtoffer geworden van intimidatie, dreigementen en zelfs fysiek geweld. Het gebrek aan maatschappelijk en politiek ophef hierover is een signaal dat zolang het moslimhaat betreft wij gewoon over kunnen gaan tot de orde van de dag. Doordat de gevestigde orde (de politiek, de verschillende bestuurslagen en de media) de toenemende moslimhaat niet op een adequate wijze adresseert en hard aanpakt, verliest ons land zijn geloofwaardigheid als het gaat om het wezen van een democratische rechtstaat, waar (de rechten van) religieuze minderheden worden beschermd. Je veilig kunnen voelen om je geloof te kunnen praktiseren is fundamenteel in een rechtstaat. En die veiligheid wordt nu aangetast door de openlijke manifestatie van neonazistische en andere xenofobe groepen.

Niet alleen de gevestigde orde schiet tekort, maar ook de vertegenwoordigende moslimorganisaties, of wat daar van over is. De uitdagingen waar de moslimgemeenschap voor staat zijn enorm en een daadkrachtige vertegenwoordiging is nu harder nodig dan ooit. Hoeveel moskeeën moeten er nog afgebrand, beklad en/of aangevallen worden, alvorens de ‘vertegenwoordigers’ hun onderlinge geschillen bijleggen en één krachtige moslimgeluid laten horen? Het is een utopie om te denken dat anderen, dan de moslims zelf, de belangen van de moslims zullen behartigen.

Het bestuur van stichting as-Soennah is nooit gezwicht voor geen enkele vorm van moslimhaat en dit keer zal het niet anders zijn. Wij zullen ons blijven inspannen voor het welzijn van onze gemeenschap en de bredere samenleving.

Bestuur stichting as-Soennah
26 december 2020