New York stopt met het spioneren van moslims

5022

De omstreden New Yorkse spionage-eenheid die jarenlang moslims in de gaten hield, wordt ontbonden. Het spioneren van moslims is bij nader inzien toch niet zo effectief als gedacht werd, aldus de New Yorkse politie.

De zogeheten 'Demographics Unit' die na 11 september 2011 in het leven werd geroepen door een CIA-agent, moest voorkomen dat de autoriteiten nog eens verrast zouden worden door een grote terreurdreiging. De eenheid koos voor een opvallende benadering: iedere moskeebezoeker was een potentieel doelwit van onderzoek, zelfs wanneer niets erop wees dat iemand radicale sympathieën had.

Agenten hielden restaurants en cafetaria’s die veel moslims over de vloer hadden in de gaten en luisterden klantgesprekken klanten. Sommige moslims werden zelfs de hele dag gevolgd. Agenten noteerden waar Albanezen potjes schaak speelden, Egyptenaren voetbal keken en waar Zuid-Aziaten cricket speelden. Ook infiltreerde de politie een aantal moskeeën en islamitische studentenverenigingen. In 2012 bekende een hoge politieofficier dat de onderzoeken in zes jaar tijd tot één arrestatie hadden geleid.

Politie gaat zich richten 'op de echte zware jongens'

Burgemeester Bill de Blasio spreekt in een verklaring van 'een belangrijke stap om de spanningen tussen de politie en de lokale gemeenschappen te verminderen', zodat agenten en burgers zich samen kunnen richten op 'de echte zware jongens'.

Waarschijnlijk speelt ook mee dat de nieuwe hoofdcommissaris William Bratton geen heil zag in de disproportionele aanpak. Hij gaf onlangs al aan dat agenten beter kunnen investeren in een goede relatie met imams en andere vertegenwoordigers van moslimgemeenschappen.

Aanpak zou indruisen tegen grondwet

De eenheid was bijzonder omstreden. Toen persbureau AP onthulde hoe grootscheeps de spionage was, spanden moslim- en burgerrechtenorganisaties een aantal rechtszaken tegen de politie aan. In Washington drongen 34 Congresleden aan op een onderzoek. Critici spraken van een schending van grondrechten, omdat het programma zich richtte op de godsdienst in plaats van op verdenkingen.

Onschuldige New Yorkse moslims hebben overigens geen garantie dat de politie hen voortaan met rust laat. Het is mogelijk dat andere korpsafdelingen het spionagewerk zullen overnemen. Voor zover bekend blijven vergelijkbare eenheden in andere steden en staten gewoon bestaan. Moslimgroeperingen laten in een verklaring weten dat ze sceptisch zijn.

Bron: Trouw.nl

Team al-Yaqeen
17 april 2014