New Yorkse imam doodgeschoten na middaggebed

2183

Zaterdagmiddag zijn in New York een imam en zijn goede vriend van achteren door het hoofd geschoten. Beiden zijn hierdoor overleden. Dit is door de autoriteiten gemeld aan Amerikaanse media.

De schietpartij gebeurde in Ozone Park in het stadsdeel Queens. De 55-jarige Maulama Akonjee verliet na het middaggebed de moskee en was op weg was naar huis toen de noodlottige aanval plaatsvond. Het andere slachtoffer is de 64-jarige Thara Uddin, een goede vriend van de imam. De dochter van de imam vertelde dat de twee altijd samen wandelden van de moskee terug naar huis.

Het motief van de dader is onbekend. Volgens de politie zouden er geen indicaties zijn dat ze vanwege hun religie om het leven zijn gebracht. “Uit het eerste onderzoek is uit niets gebleken dat de twee het doelwit waren vanwege hun geloofsovertuiging”, aldus adjunct-inspecteur Henry Sautner van de New York Police Department. Er is nog niemand gearresteerd.

De islamitische gemeenschap in New York denkt er echter anders over. Zij is van mening dat er wel degelijk religieuze motieven achter de moorden zitten. “We houden Donald Trump hiervoor verantwoordelijk. Trump en zijn drama hebben islamofobie veroorzaakt”, verwijst een New Yorker tegen Daily News naar de Republikeinse presidentskandidaat.

Bewakingscamera

Sautner zei dat op videobeelden van een bewakingscamera te zien is dat de twee heren van achteren werden aangevallen door een man in een donker poloshirt en korte broek. Met het vuurwapen nog in de hand, maakte de aanvaller zich uit de voeten en vluchtte.

Shahin Chowdhury, een fervent bezoeker van de moskee, vertelde dat de sfeer rond de moskee de laatste tijd grimmiger was geworden. Steeds vaker wordt er door voorbijgangers gevloekt of gescholden op de leden van de moskee, zo vertelde hij het Amerikaanse persbureau AP. Ook vertelde hij dat hij zijn medemoslims van de gemeenschap die in traditionele kleding rondlopen, heeft aangeraden extra voorzichtig te zijn.

Hij noemde de imam een ‘geweldig persoon’. Niet lang na de aanval kwamen er tientallen mensen samen die schreeuwden om gerechtigheid. Tijdens een persconferentie van de Raad voor Amerikaans-Islamitische Relaties, zei Kobir Chowdhury, een leider van een naburige moskee: “Let op mijn woorden. Dit is een haatmisdaad gericht op de Islam. Terwijl wij vredelievend zijn.”

Bron: AD.nl

Team al-Yaqeen
15 augustus 2016