Onjuiste berichtgeving Nieuwsuur

4747

Met grote verbazing namen wij kennis van de uitzending van Nieuwsuur van afgelopen zondag (19 november 2017), waarin moslimjongeren aan het woord kwamen over hun geloofsbeleving. Volgens Nieuwsuur zouden een aantal predikers (negatieve) invloed hebben op deze moslimjongeren en hun integratie tegenhouden. Ook onze stichting wordt in de uitzending genoemd.

Vooropgesteld, het problematiseren van Nederlandse jongeren die een bewuste keuze maken ten aanzien van hun geloofsbeleving, is een veronachtzaming van de vrijheid van godsdienst en van de individuele keuzevrijheid. Deze beide vrijheden liggen vast in de grondwet en aan beide hechten wij allemaal grote waarde. Dus hieraan tornen is geen goede zaak.

De reportage van Nieuwsuur en het studio-interview dat daarop volgde, doen de wenkbrauwen fronsen. Het onderwerp had meer tot zijn recht kunnen komen als Nieuwsuur gasten uitnodigde met verschillende perspectieven. Helaas was dit niet het geval. De enige tafelgast was de heer Jan Jaap de Ruiter die vaststelt dat een van de sprekers in het filmpje genaamd Ali Houri gelieerd zou zijn aan onze stichting, wat pertinent niet waar is.

Vervolgens lijkt het alsof de heer De Ruiter de moslims het recht wil ontnemen om hun geloof te belijden op een wijze die hun aanstaat. Hij zet ze neer als ‘potentieel gevaar’ voor de samenleving. Als het product van de indoctrinatie van het Salafisme. Om welke Salafisme het precies gaat, maakt hij niet duidelijk. Maar kennelijk maakt het niets uit voor de heer De Ruiter, want volgens hem hangt er ‘een wolk van geweld’ boven alle Salafisten.

Wij vinden het buitengewoon kwalijk dat in een tijd waarin zorgvuldigheid betracht dient te worden, er zo door Nieuwsuur omgegaan wordt met een onderwerp dat momenteel erg heikel en gevoelig ligt. Dit soort acties dragen niet bij aan het verduidelijken van de zaken rondom de Islam en moslim, maar voeden juist de angst in de samenleving en zorgen voor een grotere tweedeling. Daarom vragen wij van Nieuwsuur om voortaan wat zuiverder en eerlijker om te gaan met dit soort nieuwsitems. Mensen zijn er meer gebaat bij als het nieuws gebracht wordt zoals het echt is.

Bestuur Stichting As-Soennah
21 november 2017