‘Ook één glas alcohol per dag verhoogt gezondheidsrisico’s’

3109

Zelfs matig alcoholgebruik kan al risico’s met zich meebrengen op de gezondheid. Dit komt naar voren uit een studie op basis van gezondheidsgegevens van 600.000 drinkers uit negentien landen.

Vrijdag verschijnt in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet  de studie waaruit blijkt dat ook ‘één glaasje’ per dag ongezond is. De onderzoekers zeggen daarom het advies gezond alcoholgebruik te verlagen, zo schrijft de Volkskrant.

In Nederland geldt het advies van de Gezondheidsraad: “Drink geen alcohol of in elk geval niet meer dan een glas per dag.” Maar in andere landen, zoals de VS, Spanje en Groot-Brittannië, liggen de adviezen hoger. Volgens de onderzoekers is dit dus te hoog.

De studie richt zich met name op de risico’s op hart- en vaatziekten. Hierover bestond nog altijd enige controverse. Op de vraag of gematigde alcoholconsumptie wel of niet ‘goed’ is voor hart en vaten antwoorden de onderzoekers volmondig “nee”.

Zij hebben 83 individuele studies verzameld uit 1964 tot aan 2010. Het Erasmus MC is één van de meer dan honderd betrokken universiteiten.

Bron: NU.nl

Team al-Yaqeen
13 april 2018