Oostenrijk wil strenge islamwet

4019

De regering in Oostenrijk is voornemens een omstreden wet in te voeren om hiermee de positie van de Islam vast te leggen. De wet regelt dat onder andere Islamitische organisaties en imams geen geld meer mogen krijgen uit het buitenland. De Oostenrijkse regering wil zo de invloed van fundamentalisten bestrijden.

"We willen een Oostenrijkse vorm van de Islam. Elke moslim in Oostenrijk moet zijn religie op een fatsoenlijke manier kunnen beleven, maar we willen geen invloed of controle vanuit het buitenland", aldus de minister van Integratie, Sebastian Kurz.

Kolonialiseren

Ednan Aslan, hoofd van het Instituut voor Islamitische Godsdienstpedagogiek, is enthousiast over de nieuwe wet. Hij vindt de buitenlandse invloed – met name uit Saoedi-Arabië en Turkije – verontrustend. "Buitenlandse landen willen ons kolonialiseren. Die willen buitenlandse koloniën in Oostenrijk en daarmee kunnen ze onze moslims snel mobiliseren." Het Oostenrijkse parlement moet de wet nog aannemen.

Radicalen

Fuat Sanaç, voorzitter van de Islamitische gemeenschap, is van mening dat Oostenrijkse moslimorganisaties niet zonder de buitenlandse financiering kunnen. Hij meent dat zij de dupe worden van radicale groeperingen. "Wij herhalen steeds dat wij niks met deze splintergroeperingen en met deze terroristen of radicalen van doen hebben."

Hij denkt dat er genoeg wettelijke mogelijkheden zijn om radicale organisaties aan te pakken. "Als iemand haat predikt moet die persoon gestraft worden, niet de hele gemeenschap."

Bron: http://nieuwsuur.nl/onderwerp/740612

Team al-Yaqeen
6 januari 2015