Oostenrijks Hof draait hoofddoekverbod op basisscholen terug

2176

Het Oostenrijks Constitutioneel Hof heeft het hoofddoekverbod voor kinderen op basisscholen teruggedraaid. Het Hof heeft bepaald dat de wet specifiek gericht is op de islamitische hoofddoek en daarom indruist tegen de religieuze vrijheid.

De vorige regering riep de wet een jaar geleden in leven. De regering, een coalitie van de rechts-populistische FPÖ en conservatieve ÖVP, maakte toen tevens bekend dat de nieuwe wetgeving niet van kracht is voor het joodse keppeltje en de sikh-tulband.

De wet werd door het Oostenrijkse kabinet een maatregel genoemd tegen de onderdrukking van moslimmeisjes. Volgens de rechter worden hiermee de verkeerde mensen gestraft. Ook wordt het voor moslimmeisjes moeilijken toegang te krijgen tot onderwijs.

Minister Fassman van Onderwijs reageert teleurgesteld op het vonnis van het Hof. “Ik betreur het dat meisjes niet de kans krijgen om op een vrije manier lessen te volgen.”

De grootste moslimorganisatie van het land is opgelucht en geeft te kennen dat gelijke kansen voor meisjes en vrouwen niet kunnen worden bereikt middels een verbod.

Bron: Nos.nl

 

Team al-Yaqeen