Op gesprek bij de kledingcoach

3985

Het bevindelijk gereformeerde Van Lodenstein College in Kesteren bindt de strijd aan met leerlingen die in te korte rokjes op school verschijnen. Zij zullen rekening moeten houden op een gesprek met één van de vier ‘kledingcoaches’.

De middelbare scholengemeenschap wil ‘vriendelijk, maar toch ook duidelijk optreden’ tegen leerlingen die ‘niet netjes’ op school komen. Dat schrijft ze in een brief aan de ouders. Op het Van Lodenstein College gelden de gebruikelijke reformatorische kledingvoorschriften: meisjes in een rok, jongens in een broek en een overhemd, t-shirt of trui. De kleding moet getuigen van ‘het verschil tussen man en vrouw’.

Er is geen enkele leerling die de rokjesplicht overtreedt, maar sommigen verschijnen wel in erg korte rokjes op school. Volgens de school wordt er ‘door buitenstaanders met verbazing gekeken naar hoe enkele leerlingen erbij lopen’. In een gesprek met een kledingcoach ‘wordt de afspraak gemaakt dat het betreffende kledingstuk de volgende dag niet meer wordt gedragen’. Als een leerling weigert om zich aan de kledingvoorschriften te houden, worden de ouders voor een gesprek uitgenodigd.

Ook werkt de school aan een plan voor het verspreiden van ‘betaalbare, vlotte en nette alternatieven voor de te korte rokken’. “Van harte hopen we een gedragsverandering bij onze leerlingen te gaan zien.”

Van een kledingpolitie is absoluut geen sprake, aldus bestuursvoorzitter W. de Potter. Naar eigen zeggen was hij nog niet geïnformeerd over het aanstellen van de coaches in Kesteren en wil hij niet spreken over brieven die de school aan ouders stuurt. De Potter: “Dan komt de nadruk te liggen op dat ene onderdeel. Ons beleid is veel breder.”

De school probeert op een positieve manier aandacht te besteden aan ‘het mooie van kleding’. “We geven bijvoorbeeld al jaren workshops. Ook reformatorische jongeren zoeken de grenzen op.”

Eerder dit jaar stelde het bestuur met andere reformatorische scholen een document samen over het handhaven van ‘eerbare kleding’. Dat hield in ‘dat jongens geen afzakbroeken dragen en dat meisjes niet gekleed gaan in korte rokken en/of bovenkleding met een diepe halsuitsnijding’. Het Van Lodenstein College kondigde toen aan dat het ging nadenken hoe ze dat standpunt in de praktijk zouden toepassen.

Bron: Trouw.nl

Team al-Yaqeen
10 oktober 2014