Orthodox-joodse scholen wissen foto's van vrouwen uit schoolboeken

2822

In twee orthodox-joodse scholen in Londen werden foto's van vrouwen in schoolboeken verwijderd of veranderd. Volgens inspecteurs van Ofsted, het Britse departement van Onderwijs, hebben de leerlingen hierdoor "een erg beperkt beeld van de rol van vrouwen in de maatschappij".

Yetev Lev is één van de grootste joodse onderwijsinstellingen in de regio. Zo zijn er in totaal 794 jongens tussen drie en dertien jaar oud op school. De school krijgt kritiek van de inspecteurs, omdat foto's van vrouwen in leesboeken 'ofwel gewist ofwel radicaal veranderd waren'.

Ook krijgen de kinderen volgens de inspectiedienst te weinig kans om contact te hebben met anderen "buiten hun nabije gemeenschap". De directie van de school verklaarde aan de inspecteurs dat ze hun kinderen "geen ervaringen willen geven die hen waardering en respect zouden bijbrengen voor de verschillen tussen mensen, op basis van cultuur, religie, seks en seksuele voorkeur".

Overigens kregen de leerlingen van de school geen toestemming om te spreken met de vrouwelijke inspecteurs.

Bovendien worden de meeste lessen in het Jiddisch gegeven: "dit verhindert de vooruitgang van de leerlingen op vlak van geletterdheid en hun vermogen om Engels te spreken, te lezen en te schrijven,"

aldus Ofsted.

Ook Beis Aharon, een andere school met 374 leerlingen tussen drie en dertien jaar oud, kreeg kritiek. Ook hier waren foto’s van vrouwen en meisjes in T-shirts en van zwemmende kinderen onduidelijk gemaakt in de schoolboeken.

"De meerderheid van de leerlingen verwoorden nog altijd visies over de rollen van vrouwen en mannen die erop wijzen dat de school hen niet voorbereidt op de dagelijks realiteit in de moderne Britse maatschappij. De leerlingen gaan er algemeen van uit dat het de rol van de vrouw is om voor de kinderen te zorgen, te poetsen en te koken, terwijl de mannen gaan werken", aldus het departement Onderwijs.

Ofsted meent ook dat het de leerlingen ontbrak aan respect en tolerantie voor mensen met een andere religie. Hun kennis van de manier waarop mensen onderling kunnen verschillen en wat andere religies inhouden, is volgens het rapport zeer beperkt. Zo was in een boek voor het vierde leerjaar het woord 'kerstmis' geschrapt.

Bron:HLN.be

Team al-Yaqeen
18 februari 2016