Oud-politicus Front National schiet twee mannen neer bij moskee

3159

Bij een moskee in het Zuid-Franse Bayonne zijn gistermiddag twee mannen van 74 en 78 jaar ernstig gewond geraakt. De politie heeft de vermeende schutter niet veel later aangehouden, aldus de berichten van Franse media.

De vermoedelijke dader is Claude Sinké, een 84-jarige oud-politicus van het rechts-populistische Front National (FN). Hij deed in 2015 een gooi naar een raadszetel in de gemeente Seignanx. Hij werd niet ver van zijn huis in Saint-Martin-de-Seignanx opgepakt.

Ooggetuigen hadden de nummerplaten van de auto waarin de dader wegreed, doorgegeven aan de politie. Daarop werd de man geïdentificeerd en vervolgens aangehouden.

In zijn auto vonden agenten van de arrestatie-eenheid een gasfles en een vuurwapen. De man heeft een bekentenis afgelegd. Hij zou vier schoten hebben afgevuurd op het gebedshuis. Op de plaats delict hebben agenten nog een of twee gasflessen en een jerrycan aangetroffen, en een auto zou in brand zijn gestoken met de bedoeling om brand te stichten in de moskee.

Front National

Wat de motieven zijn van de schutter, is vooralsnog niet bekendgemaakt. Marine Le Pen, frontvrouw van FN, heeft in een tweet afstand genomen van de daad, ‘die absoluut in strijd is met alle waarden van onze beweging’. ‘Dit soort misdaden moet zo streng mogelijk worden aangepakt’, aldus Le Pen.

Bron: AD.nl

Team al-Yaqeen