Overlijdensbericht Sheikh Ould Fahfou

9375

Op 110 jarige leeftijd, grotendeels gewijd aan het overdragen van kennis, heeft de sheikh en geleerde van Mauritanië Ould Fahfou op 17 juli dit leven verlaten. Wereldwijd rouwen geleerden en studenten om zijn dood.

De geleerde Ould Fahfou genoot wereldwijd een grote reputatie. Zijn klassieke school trok veel studenten in de Islamitische wetenschappen.

Al-Haadj Ould Fahfou is geboren in het eerste decennium van het twintigste eeuw in de plaats ar-Rakiebah midden Mauritanië. Sheikh Ould Fahfou groeide op in een huis van kennis, cultuur en literatuur. Hij memoriseerde de Koran en voltooide de Tadjweed ervan in verschillende Riwayaat (leesstijlen). Zijn leraar was zijn eigen oom (van moederskant) Mohammed al-Amien Ould Boeb.

De sheikh blonk uit in verschillende wetenschappen van de Mauritanische school, met name in de Islamitische jurisprudentie, grammatica en leesstijlen van de Koran. Ook hield hij veel van de Arabische taal en poëzie.

Studenten

Tot zijn bekende studenten, die beïnvloed zijn door zijn wetenschappelijke en opvoedkundige methodologie grootgeleerde sheikh Abdoellah bin Bayyah en grootgeleerde sheikh Mohammed al-Hasan Ould ad-Dedew.

Sheikh Ould Fahfou heeft veel geschriften in allerlei vakken op zijn naam staan.

Hadj te voet

In 1938 besloot sheikh Ould Fahfou om de Hadj te verrichten. Hij zette de intentie neer en vertrok te voet richting het Gewijde Huis te Mekka om de Hadj te voltooien. Eenmaal in Soedan aangekomen stak hij per boot de Rode zee over richting Jeddah. Vervolgens begaf hij zich richting Mekka.

De sheikh stond bekend om zijn toewijding in de aanbidding. Hij verrichtte veelvuldig het nachtgebed. Als hij in de nacht wakker werd, ging hij niet weer slapen. Echter verrichtte hij het nachtgebed en las de Koran tot aan het Fadjr-gebed. Bovendien had hij een grote afschuw aan roddelen en als hij een Moenkar waarnam dan zei hij hier meteen iets van.

Kracht in gebed

Tot de verbazingwekkende gebeurtenissen, volgens zijn leerling sheikh Mohammed al-Hasan ould ad-Dedew, behoort het feit dat hij de laatste jaren van zijn leven als invalide doorbracht. Hierdoor was hij niet in staat om zelfstandig op te staan, behalve voor het gebed. Want het staan tegenover zijn Heer in het gebed gaf hem kracht in zijn lichaam. Maar als hij klaar was met het gebed, keerde de zwakte van ouderdom zich terug.

Wij vragen Allah om de Sheikh te begenadigen, Zijn Welbehagen over hem uit te spreiden en hem het hoogste Paradijs te schenken.

Team al-Yaqeen